Subota 25.08.2012.
06:45
Beta

Podrška Juliji Timošenko u Kijevu

Godinu dana u zatvoru: Julija Timošenko, bivša premijerka Ukrajine
 

"Sloboda za Juliju" uzvikivali su demonstranti koji su se prošetali kroz centar  ukrajinske prestonice tokom ovog protesta, najvećeg u poslednjih godinu dana.

Protest je održan povodom ukrajinskog dana nezavisnosti 24. avgusta 1991.

Demonstranti su se zatim okupili u parku u centru grada gde su razvili ogromnu državnu plavo-žutu zaštavu, 60 sa 40 metara.

Oni su takođe saslušali audio poruku Julije Timošenko koju je ona snimila u bolnici gde je u maju prebačena iz zatvora zbog diskus hernije.

Pročitajte još:

* Cena slobode Julije Timošenko iznosi sedam milijardi dolara!?

  * Kijev brani Timošenkovoj da se leči van zemlje

Bivša premijerka je u poruci pozvala svoje sugrađane da se bore protiv režima njenog protivnika predsednika Viktora Janukoviča koga je nazvala "apsolutnim zlom".

Ona je pozvala Ukrajince da "pokažu snagu" protiv vladajućih snage na predstojećim parlamentarnim izborima.

Oko 5.000 Ukraijanaca takođe je demonstriralo u Lavovu, nacionalističkom uporištu na zapadu Ukrajine, protiv novog kontroverznog zakona koji daje veća prava za upotrebu ruskog jezika u ovoj bivšoj sovjetskoj republici.

Ukrajinski kasacioni sud je prošle nedelje, posle tri odlaganja od sredine maja, počeo razmatranje slučaja Julije Timošenko.

Julija Timošenko uhapšena je u avgustu 2011. godine a prošlog oktobra osuđena je na sedam godina zatvora zbog zloupotrebu položaja prilikom potpisivanja gasnog sporazuma sa Rusijom koji je ocenjen kao štetan za zemlju.

Njen slučaj izazvao je ozbiljnu krizu u odnosima između Kijeva i zapada koji smatra da je ona zatvorena iz političkih razloga i traži njeno oslobađanje.

2024 © - Vesti online