Subota 25.08.2012.
12:01
D. N. Petrović - Vesti

Srbima beleg kao Jevrejima

Šifra za nasilje: Tablice vlasti u Prištini
 

Premijer Ivica Dačić izjavio je da je javna tajna da su vozila Srba posebno označena.
Načelnik Kosovsko-pomoravskog okruga Dragan Nikolić kaže da se radi o diskriminatorskom postupku albanskih vlasti i da su Srbi uznemireni tom drskošću, te će se da se obrate Vladi Srbije, ali i predstavnicima međunarodnih organizacija.


- Kako da verujemo u dobre namere kad svaku priliku koriste da nas obeleže kao Jevreje i sutra nasrnu na nas. Ako to radi MUP-Kosova, šta da očekujemo od pripadnika OVK, ANE i drugih paravojnih i ekstremnih organizacija? - pita se Živko Momčilović iz okoline Gnjilana.

Povučena blokada

Vojnici Kfora odblokirali su putne pravce koji vode prema Zubinom Potoku. Kfor je bio prisutan sa nekoliko desetina oklopnih vozila, a u blizini same barikade nalazio se i vodeni top. Kfor je blokirao i put Zvečan - Zubin Potok. Većina vojnika Kfora nakon toga iz Zupča je oklopnim transporterima otišla u Jagnjenicu, gde im je baza. U Zupču su, međutim, ostale srpske barikade.

Što se severa Kosmeta tiče, problema s tablicama još nema, ali će ih biti uskoro jer je vlast u Prištini dala rok za preregistraciju i promenu vozačkih dozvola do 1.

septembra. Rok ističe za koji dan, a nijedan Srbin sa severa još nije preregistrovao vozilo ili promenio ličnu kartu, niti bilo kome pada na pamet da to učini.


- Da bih preregistrovao vozilo na njihove tablice, morao bih tako da priznam Kosovo za državu i odreknem se Srbije. Naime, prvo bih morao da se odreknem srpskog državljanstva i upišem kao Kosovar, zatim da promenim ličnu kartu, pa tek onda registrujem vozilo. Nemam nameru da to činim, niti iko na severu Kosmeta to radi.

- Ako pokušaju silom da nam skidaju srpske tablice, branićemo se organizovano. Druge nam nema, u državu Kosovo nećemo, Srbija je jedina država koju priznajemo i čije tablice ćemo da uzmemo, a to što su dogovarali Borko Stefanović i Edita Tahiri upereno je protiv Srba i Srbije - poručuje Jagoš Radović, vlasnik tri vozila iz Kosovske Mitrovice.

2024 © - Vesti online