Petak 24.08.2012.
18:37
telegraf.rs

Prodekan fakulteta u Nišu i pas imaju istu diplomu!

Diploma fakulteta "Eštvud" krasi zid niškog profesora fakulteta i retrivera Sonija
 

"Iako se na sajtu 'Eštvuda' navodi da je reč o navodno američkom fakultetu, on nema ni adresu, ni prostorije, ni profesore - ni prave studente. Usluge se plaćaju kreditnom karticom, a diploma stiže iz Pakistana", piše ovaj nedeljnik.

Sam fakultet reklamira se sledećom parolom: "Nema prijemnog, nema studiranja". Cena doktorske diplome, poput one koju ima doktor Petrović, iznosi 599 dolara. Za tu sumu dobijate paket u kojem se nalaze: jedna originalna diploma, dva originalna izvoda sa ocenama, jedna nagrada, jedan sertifikat o postignutom uspehu, jedan sertifikat o članstvu i četiri pisma kojima se verifikuju diplome".

Da nešto nije u redu sa diplomom profesora Petrovića, bilo je jasno još pre pet godina kada je povedena istraga, ali je pre dve godine rečeno da je, navodno, sve u redu, o čemu je izveštavala i državna televizija.

Fakultet "Eštvud" daje diplome, navodno, na osnovu prethodno stečenog iskustva - navedete šta ste sve radili, a posle 24-časovne provere, diploma je već na putu ka vama.

Kako to funkcioniše u praksi, proverili su autori jedne australijske televizijske emisije kada su odlučili da za svog zlatnog retrivera Sonija nabave diplomu doktora medicinskih nauka sa Univerziteta Eštvud. U odeljku "životno iskustvo" autori emisije su naveli da je Soni "jeo iz bolničkog kontejnera poslednjih 5 godina, što je 35 psećih godina", kao i da "ima veliko iskustvo u mirisanju anusa drugih pasa".

Platili su 450 dolara i posle dve nedelje stigla je diploma sa transkriptom navodno položenih ispita - Soni je iz imunologije, bakteriologije i zoologije dobio desetku, a iz govorne komunikacije i sposobnosti prezentacije - devetku.

Nije Srbija jedina u kojoj su zabeleženi slični slučajevi. U Americi, Evropi i Australiji krivci su gubili posao, vlade oštro reagovale, a novinari dobijali nagrade za otkrivanje nelegalnih radnji.

2024 © - Vesti online