Petak 24.08.2012.
16:35
tportal.hr

Putin vlada Rusijom, a ko vlada njime?

Vladimir Putin - medijator osmočlanog društva koje upravlja Rusijom
 

Putin u toj borbi ima ulogu moderatora koji brine o ravnoteži snaga. Stalnim kadrovskim rotacijama i manipulacijama on obezbeđuje da se nijedan klan previše ne osili. Putinov uticaj sastoji se u usmeravanju njihovih interesa tako da "klanovi međusobno ulaze u klinč u kojima on kao vrhovni arbitar donosi rešenja".

Drugi važan zaključak kaže da je Putin povratkom u Kremlj degradirao uticaj ruske vlade stvorivši niz paralelnih političkih tela unutar predsedničke administracije čije se nadležnosti poklapaju s formalnom egzekutive - vladom premijera Dmitrija Medvedeva.

U Minčekovom "Politbirou" čak petorica od osmorice dolaze iz Putinovog rodnog Sankt Peterburga - nijedan nije Moskovljanin. Zbog toga se odavno šuška da savremenom Rusijom upravlja "piterski klan". Putinovo poverenje ne stiče se preko noći; sa većinom članova Putin se poznaje preko 20, a sa nekim i preko 30 godina.

Članovi "Politbiroa"

Sergej Čemezov (60 godina, Irkutska oblast) - General pukovnik sibirske provincije smatra se vođom klana koji upravlja ruskom vojnom industrijom. Izuzetan uticaj daje mu funkcija direktora Rostehnologije, državne korporacije osnovane sa zadatkom da privuče investicije i poveća efikasnost, razvojne perspektive i izvozni potencijal ruskih hi-tech i vojnih kompanija.

Rostehnologija koordinira rad gotovo milion ljudi u Rusiji. Putin i Čemezov su se upoznali još 80-ih godina u Istočnoj Nemačkoj, gde je sadašnji predsednik radio kao KGB-ov špijun, a Čemezov kao predstavnik sovjetske kompanije Luč.

Igor Sečin (52 godine, Sankt Peterburg) - Putinov specijalac za najdelikatnije poslove u rasponu od žarenja i paljenja ruskom energetikom do prodaje oružja Venecueli i najnovijih dogovora sa američkim kompanijama. Danas je predsednik državne naftne kompanije Rosnjeft i sve uspešniji menadžer.

Njegov tajni klan sastavljen od "jastrebova" iz obaveštajnih i represivnih struktura ranije se navodio kao najrigidniji unutar ruskog sistema. Očekuje se da će vremenom uticaj tog bivšeg KGB-ovca na obaveštajne strukture opadati jer je prebačen iz vlade na menadžersku poziciju; u izveštaju se taj manevar opisuje kao deo Putinove taktike vladanja koja se sastoji u komadanju postojećih grupa kako nijedna ne bi narušila ravnotežu i poljuljala njegov status.

Sergej Sobjanjin (54 godine, Tjumenjska oblast, Sibir) - Novi gradonačelnik Moskve, naslednik donedavno neuništivog Jurija Lužkova. U javnosti se ne ističe ni približno jako poput prethodnika, ali u izveštaju "Minčenka" navodi se da je Sobjanjin stupanjem na čelo ruske metropole, u kojoj se koncentrišu strahovite količine novca i moćnika iz cele zemlje, uspeo da izbalansira odnose s najvećim delom oligarhijskih struktura čiji se interesi često sukobljavaju. Uz to, smatra ga se liderom grupe guvernera lokalnih oblasti od kojih većina dolazi iz rudno bogate oblasti oko Urala.

Grupa biznismena i guvernera koja čini klan u sferi najunosnijeg biznisa u Rusiji - energetike - postavlja se i kao rival grupi Igora Sečina. Sam Timčenko, koji čak više ni nema rusko državljanstvo (živi u Švajcarskoj), sa svojim naftno-gasnim biznisom u kmpaniji Gunvor navodno je toliko privilegovan da ga Putin drži kao protivtežu monopoistima Gasproma.

Vjačeslav Volodin (Saratovska oblast) - Izveštaj ga naziva novajlijom u "Politbirou". Novajlijom od 48 godina koji je posle opozicionih protesta u administraciji predsednika nasledio omraženog kremaljskog ideologa Vladislava Surkova. Volodin stiče ogroman uticaj jer kao zamenik šefa predsedničke kancelarije "monopolizuje funkciju političkog menadžmenta".

Najslabija tačka Volodinovog klana je nepostojanje snažne ekonomske baze i nepoverenje od strane starog Putinovog "peterburškog kruga".

Sergej Ivanov (59 godina, Sankt Peterburg) - Šef predsedničkog kabineta koji je zamalo postao i predsednik države 2008. godine, ali se Putin tada dlučio za nešto liberalnijeg Dmitrija Medvedeva. Ivanov je još jedan član "Politbiroa" koji dolazi iz Sankt Peterburga, a iza sebe ima karijeru u KGB-u i Putinovo poverenje koje se bazira na poznanstvu koje traje još od 80-ih godina prošlog veka - možda i duže.

Zvanično je zadužen za nacionalnu bezbednost, a nezvanično, za čuvanje leđa Putinu, odnosno stvaranje ravnoteže između opisanih režimskih elita koje se unutar Kremlja i "na terenu" bore za uticaj.

Dmitrij Medvedjev (47 godina, Sankt Peterburg) - Odlukom da se ne kandiduje za drugi predsednički mandat izgubio je značajnu koaliciju činovnika i biznismena koji su ga podržavali. Odustavši od namere da nadvlada Putina, izgubio je i neke svoje igrače, ali je svojom skromnošću verovatno osigurao dugoročni opstanak u vrhu poretka.

Prešavši na poziciju premijera preuzeo je upravljanje režimskom partijom Ujedinjena Rusija. Suprostavljene poslovne sile u zemlji moraju da se takmiče za njegovu naklonost. Minčenkov izveštaj naglašava da je Medvedev posle odlaska iz Kremlja dobio mogućnost da formira svoj klan sa snažnom ekonomskom bazom.

2021 © - Vesti online