Petak 24.08.2012.
09:45
rts rs

Zašto nas drma benzinski šok?

 Dinkić najavio da će biti napravljen takav akcizni sistem koji neće imati negativnog uticaja na najširi sloj građana
 

Iz dana u dan cene naftnih derivata obaraju rekorde u Evropi. Kako bi ublažila posledice učestalih poskupljenja goriva, Vlada Srbije najavljuje promenu akcizne politike.
 

Iz cene litre goriva, državi ide nešto manje od 50 odsto. Samo akciza na benzin je 49,60 dinara, a na dizel gorivo 37 dinara. Pojedinim kategorijama vozača iznos akcize će se vraćati.

Ministar finansija i privrede Srbije Mlađan Dinkić rekao je i da će se akcize uvesti za neke kategorije koje do sada nisu bile obuhvaćene akciznom politikom.

"Doći će do refakcija (mogućnost povraćaja) akciza na gorivo za taksi vozače, gradske prevoznike i vozače kamiona", rekao je Dinkić.

On je naglasio da će biti napravljen takav akcizni sistem koji neće imati negativnog uticaja na najširi sloj građana.

Naftaši pozdravljaju taj potez Vlade jer je cene derivata teško obuzdati. Sirovu naftu, koja je sve skuplja, plaćaju dolarima.

"Srbija je vrlo uvozno zavisna zemlja i sve naftne kompanije koje rade na našem tržištu u ovom trenutku su ozbiljno ugrožene negativnim kursnim razlikama", rekao je Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Od početka sedmice, cene derivata u Evropi porasle su gotovo 10 odsto. U Grčkoj i Italiji dostigle su nezapamćeni rekord. Litar bezina košta dva evra. Kako bi pomogli vozačima, i u Francuskoj najavljuju privremeno smanjenje taksa na benzine. A Nemačka osniva instituciju za nadzor cena goriva.

2024 © - Vesti online