Četvrtak 23.08.2012.
18:12
Beta

Josipović ponovio: Pričaću s Nikolićem...nekad

Prvo da pokaže da je drugačiji političar od onog kakav je bio 90-tih

"Više puta sam isticao da su neke njegove izjave bile neprimerene, posebno oko Vukovara i Srebrenice, ali verujem da će tu doći do promena", izjavio je Josipović i istakao da bez rešavanja problema vezanih uz Nikolićeve izjave njihov sastanak ne bi imao puno smisla, jer bi malo ko verovao u takav susret.

Hrvatski predsednik tako je odgovorio na pitanje novinara o regionalnoj politici pošto je u svom kabinetu u Zagrebu primio predstavnike vanparlamentrane Srpske narodne stranke (SNS) na čelu sa Milanom Rodićem i predsednikom Opštinskog veća Opštine Trpinja Nikolom Lazićem. Do ovog susreta došlo je pošto je Josipović nedavno, u otvorenom pismu nedeljniku "Novosti", koje izdaje Srpsko narodno veće (SNV) Milorada Pupovca a finansira se iz državnog budžeta, oštro napao Pupovca da vodi "etnobiznis" a ne kvalitetnu manjinsku politiku.

Uoči sukoba "Novosti" su pisale o aferi "Zamp", odnosno navodnom finansijskom interesu Josipovića, što Pupovac smatra razlogom napada predsednika. U sporu Josipovića i Pupovca, među kojima su donedavno vladali gotovo idilični odnosi, nekoliko srpskih vanparamentranih stranaka pismom je podržalo Josipovića.

Posle susreta sa delegacijom SNS-a Josipović je ponovio da Pupovac  njegov istup, u kojem je izneo niz kritika na Pupovčev račun, pokušava da svede da lični sukob. On je poručio da želi da Hrvati i Srbi u Hrvatskoj imaju dobre odnose koji se temelje na jednakosti, ali i na priznanju hrvatske države i njene vrednosti zbog čega je očekivao da će neki od srpskih političara doći na obeležavanje "Oluje", što Pupovac nije hteo.

Predsednik SNS-a Milan Rodić rekao je novinarima da je Pupovac "opasan po srpsku zajednicu, a postao je nezgodan i za hrvatsku vladu" i optužio ga da ucenjuje bilo desničarsku ili levičarsku vlast u Hrvatskoj. On je prozvao Pupovca i zbog navodnih finansijskih nepravilnosti.

2024 © - Vesti online