Četvrtak 23.08.2012.
18:32
Vestionline

Skandal u Španiji: Bakica malo "popravila" Isusa Hrista

 Dosadilo joj da gleda kako freska propada, pa uzela četkice u svoje ruke
 

Freska "Ecce Homo" španskog slikara Eliasa Garsije Martineza naslikana je 1910. na potporni stup crkve, ali je zbog vlage doživela brojna oštećenja.

Iznervirana takvim propadanjem freske, vernica, koja je dobrano zagazila u 80-te godine života, odlučila je da se sama pobrine za njenu restauraciju, prekrivši Martinezove nežne poteze četkicom nasumičnim slojevima boje.

"Nekada dostojanstven Hristov portret sada podseća na crtež bojicama vrlo dlakavog majmuna u tunici koja mu loše pristaje", opisuje sadašnje stanje dopisnik BBC-ja Evropa Kristijan Frezer.

Kulturni poznavaoci izjavili su kako veruju da je žena imala najbolje namere i da se nadaju da će freska biti uspešno profesionalno restaurisana.

Navodno je nakon odvažnog početka žena sama shvatila da se precenila, pa je kontaktirala gradskog advokata zaduženog za kulturne poslove Hana Mariu Ojedu.

Istoričari umetnosti uskoro bi trebalo da se sastanu u crkvi kako bi dogovorili šta dalje.

"Mislim da je imala dobre namere. Sledeće nedelje sastaće se s restauratorom i objasniti mu koje materijale je koristila", kazao je Ojeda. "Pokaže li se da je fresku nemoguće popraviti, verovatno ćemo je prekriti fotografijom originala", dodao je.

Freska nema preveliku umetničku vrednost, ali ima veliku sentimentalnu za lokalno stanovništvo. Da stvari budu gore, lokalni centar za zaštitu umetnosti upravo je dobio donaciju od umetnikove unuke koju je planirao da uloži u njenu restauraciju.

2024 © - Vesti online