Četvrtak 23.08.2012.
16:34
B92

Inicijativa u SAD: Naoružati škole

Radikalno rešenje šefa policije u Plejnfildu: Džon Konopek predlaže da puška AR 15 bude deo naoružanja u školama
 

Prvi čovek policije Plejnfilda Džon Konopek zatražio je od vlasti u Ilinoisu da odrede po jednog policajca za svaku školu u toj američkoj državi, kao i posebno obezbeđen ormarić u kome bi pod ključem stajala poluatomatska puška AR 15.

Roditelji protiv ideje prvog čoveka policije

Neki roditelji i članovi odbora se protive ovoj inicijativi.
“Ovo šalje potpuno pogrešnu poruku i nosi veliki rizik. Kolike su šanse da nevini nastradaju upotrebom ovakvog oružja. Puškama nije mesto u školi”, rekao je stanovnik Plejnfilda Brajan Vilson.

"Oružju bi pristup imali samo policajci, koji bi tako bili bolje opremljeni u slučaju incidenata. Nažalost u ovakvom društvu pucnjave i napadi u školama nisu nešto što viđamo samo na televiziji. To je realnost”, rekao je Konopek.

On je istakao da policijske patrole već imaju puške AR 15 u svojim patrolnim kolima, pa bi im na ovaj način samo bio olakšan pristup oružju u slučaju potrebe.

“Ovo jeste tužan pokazatelj gde je stiglo naše društvo, ali ne bismo radili svoj posao kada ne bismo bili pripremljeni i za najgore situacije”, rekao je Konopek.

Čelnici školske uprave su odgovorili na njegovu inicijativu obećanjem da će sledeće nedelje razmotriti predlog i glasati o njemu

2024 © - Vesti online