Četvrtak 23.08.2012.
16:46
Srna

Nemačka: Udar na neonaciste

Udar na neonaciste: Nemačka policija zabranila rad tri organizacije krajnje desnice
 

Izvršene su pretrage na oko stotinu adresa u Dortmundu, Hamu i oblasti Une, kao i u skoro 50 stanova u Ahenu, Direnu i Hejnzbergu.

Više od 900 policajaca ušlo je u objekte pošto je ministar unutrašnjih poslova pokrajine Severna Rajna-Vestfalija Ralf Jager zabranio organizacije "Nationaler Viderstand Dortmund", "Kamaradšaft Ham" i "Kamaradšaft Ahener Land".

Prema pisanju dnevnika "Tagešpigel", ove tri organizacije smatrane su najopasnijim u pokrajini.

Sve tri organizacije smatraju nasilnim. Grupa iz Ahena ozloglašena je do te mere da se njeno delovanje graniči sa terorizmom.

Policija je dvojicu članova organizacije iz Ahena zaustavila pre dve godine i kod njih su pronađene bombe kućne izrade sa parčićima stakla. Uhapšeni su planirali da bombe bace na levičare i policiju.

Otkriveno je i da su povezani sa neonacističkom organizacijom koja sebe naziva Nacionalsocijalističkim podzemljem, a za koju se smatra da je odgovorna za devet ubistava motivisanih rasizmom, kao i za ubistvo žene - policajca.

Jager je naglasio da je ovom akcijoj napravljena velika pukotina u neonacističkoj mreži. Konfiskovani su fondovi grupa i nošenje bedževa i drugih simbola navedenih grupa od sada je protivzakonito.

2024 © - Vesti online