Četvrtak 23.08.2012.
16:23
Beta

Sindikat protiv prodaje Telekoma

Kompanija pozitivno posluje: Sindikat protiv prodaje Telekoma
 

"Ne želimo da se sad, naročito u ovoj krizi, prodaje Telekom. Prošli put je dobijene niska cena, a sad bi, po našem misljenju, bila još niža", rekao je Joksimović agenciji Beta.

Pročitajte još:

* NIN: Vlada prodaje Telekom sledeće godine

* "Ne znam za dogovor o prodaji Telekoma"

Joksimović je rekao da je vrednost Telekoma Srbije poslednjih godina pala zbog svetske ekonomske krize, ali je istakao da ta kompanija ima potencijal da posle krize dostigne mnogo višu vrednost.

Precizirao je da je pre 2008. godine najveća domaća telekomunikaciona kompanija vredela preko četiri milijarde evra, a da je prošle godine procenjena cena za prodaju bila 2,45 milijardi i istakao da je "prodaja pukla jer nije mogla da se dobije tražena
cena".

Dobit 22,27 milijardi dinara u 2011. godini

Telekom Srbije je objavio da je u 2011. godina dobro poslovao i da je imao neto dobit od 22,27 milijardi dinara, što je oko 6,5 milijardi dinara ili 41,1 odsto više nego godinu dana ranije.

Joksimović je rekao da je u Telekom Srbija grupi, koju čine Telekom Srbije, Telekom Srpske i Mtel Crne Gore, zaposleno oko 12.000 radnika. Samo u Telekomu Srbija radi oko 9.000 radnika.

Prema rečima Joksimovića, stav sindikata je da u bilo kojoj prodaji državni paket mora ostati većinski, tako da da država garantuje prava koja su sindikati postigli za radnike, kao što su socijalni program i kolektivni ugovor.

"Ako već mora da se meša kapital, naš stav je da se meša tako da država ostane većinski akcionar", rekao je predsednik jednog od dva reprezentativna sindikata Telekoma.

Joksimović je istakao da bi trebalo prestati sa odlaganjem izlaska na berzu i da bi Telekom Srbije trebalo odmah da iznese akcije, bez obzira na mogućnost pada vrednosti na početku trgovanja.

"To je najbolje rešenje da se vidi tržišna vrednost i da se vidi da li uopšte treba prodavati Telekom. Tržište će pokazati da li naše akcije vrede ili ne vrede i koliko vredi Telekom", rekao je on agenciji Beta.

Joksimović je ocenio da bi mogao da se dogodi mali pad akcija u prvom trenutku po izlasku na berzu, ali je istakao da Telekom dobro posluje tako da nema razloga se vrednost tih akcija ne poraste.

Radnici dobijaju 6,94 odsto besplatnih akcija

Sindikat Telekoma Srbije je jedan od dva reprezentativna sindikata u najvećem domaćem telekomuikacionom preduzeću, čiji sadašnji i bivši zaposleni dobijaju 6,94 odsto besplatnih akcija, odnosno akcije nominalne vrednosti od po 200 evra po godini staža.
Pored radnika Telekoma, 15 odsto akcija tog telekomunikacionog preduzeća dobiće oko 4,8 miliona građana Srbije. Svaki građanin će dobiti po 31 akciju, čija je početna cena 2,27 evra po jednoj akciji. Centralni registar hartija od vrednosti je 3. maja preneo besplatne akcije Telekoma Srbije na račune građana.

Podsetio je da primer Naftne industrije Srbije (NIS), čija je akcija posle izlaska na berzu sa 505 dinara pala na 460 dinara, ali je posle porasla i u jednom trenutku vredela čak i 850 dinara.

Joksimović je istakao da Telekom može odmah da izađe na Beogradsku berzu i podsetio da je to trebalo da se desi 5. avgusta, jer je zakonski to moguće uraditi tri meseca nakon upisa hartija od vrednosti u Centralni registar.

2024 © - Vesti online