Četvrtak 23.08.2012.
13:22
Beta

Džudžević: Uklanjanje tabli loša poruka Bošnjacima

Protestvuje zbog naloga za uklanjanja table Aćiifu Hadžiahmetoviću: Esad Džudžević
 

Džudžević je za agenciju Beta kazao da Aćif Hadžiahmetović zaslužuje spomen tablu na mestu na kojem se nekada nalazila njegova kuća.

"Aćif-efendija je bio organizator odbrane i odbijanja tri napada četničkih jednica Draže Mihailovića na Novi Pazar. Sve druge interpretacije su obične budalaštine", rekao je Džudžević.

Međutim, Aćif-efendiju pojedini istoričari smatraju saradnikom nacista i odgovornim za zločine nad Srbima. Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da je Hadžiahmetović ratni zločinac i da se postavljanjem tabli u Novom Pazaru dovodi u pitanje antifašistička tradicija Srbije.

Ministarsvo pravde i državne uprave je naložilo upravi u Novom Pazaru da ukloni tablu posvećenu Aćif-efendiji, upravniku Novog Pazara u Drugom svetskom ratu, izjavio je sekretar Vlade Veljko Odalović.

Spomen-ploča u čast upravnika Novog Pazara u vreme Drugog svetskog rata Aćif-efendije postavljena je u centru Novog Pazara, u pešačkoj zoni, na mestu na kojem je nekada bila njegova kuća. Ceremoniji je prisustvovao i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

BNV je iniciralo sudski proces za rehabilitaciju Hadžiahmetovića koga su vlasti posleratne Jugoslavije osudile kao izdajnika i narodnog neprijatelja i streljale 21. januara 1945. godine.

2024 © - Vesti online