Četvrtak 23.08.2012.
12:44
Beta

"Vojvodina neće biti zakinuta"

Važno da Vojvodina "kao i centralna Srbija, kao Kosovo i svi drugi delovi", imaju "potpuno jednake šanse : Nebojša Stefanović
 

"Ne postoji nikava namera da se ni za mrvicu smanje nadležnosti koje Vojvodina ima danas. Uopšte nisam primetio nijedan potez republičke vlasti, skupštine, ili bilo kog centralnog organa, koji na bilo koji način pokušava da i za zrno umanji njene nadležnosti", rekao je Stefanović za današnji novosadski "Dnevnik".

Predsednik Skupštine je ocenio da nije "pristojno" komentarisati odluke Ustavnog suda Srbije pa ni onu o ukidanju nekih odredbi Zakona o prenosu nadležnosti na Vojvodinu i dodao da se ta odluka mora poštovati.

Poručio je da će građani Vojvodine imati svoja Ustavom garantovana prava i naveo da je važno da Vojvodina "kao i centralna Srbija, kao Kosovo i svi drugi delovi", imaju "potpuno jednake šanse" da ekonomski napreduju.

"Ova vlada moraće da se potrudi da se jednako razvijaju svi delovi Srbije, da nema privilegovanih, da nema onih koji su politički miljenici, dok drugi građani Srbije treba da trpe na bilo koji način. Želimo da pokažemo da je Vojvodina jednaka sa svim drugim delovima, kao i da isto tako neće biti favorizovana u odnosu na druge delove Srbije", kazao je Stefanović.

Izrazio je očekivanje da će Vlada Srbije poštovati ustavnu odredbu po kojoj Vojvodini pripada sedam odsto od republickog budžeta. U prethodnom periodu vojvođanske vlasti optužile su republičke da su zakinuli Pokrajinu za čitav jedan budžet, odnosno za oko 60 milijardi dinara.

Prema njegovim rečima, SNS nije odustala od zalaganja za promenu Ustava Srbije, ali toj ideji treba pristupiti "veoma oprezno", jer je prioritet da se Srbija izbori sa "ekonomskim nedaćama".

2024 © - Vesti online