Četvrtak 23.08.2012.
12:37
Beta

Afera Agrobanka: Vučić najavio nova hapšenja

Najavio nova hapšenja: Aleksandar Vučić, prvi potrpedsednik Vlade Srbije
 

"Već narednih dana očekujte nove aktivnosti po tom pitanju", rekao je Vučić novinarima u Moskvi, odgovarajući na pitanje da li se mogu očekivati nova hapšenja zbog malverzacija u Agrobaci.

Prvi potpredsednik srpske vlade istakao je da se neće dugo čekati na nova hapšenja i da će među njima biti krupnih imena, ali nije precizirao o kome je reč.

Pročitajte još:

* Vučić: Neće biti zaštićenih

* Uskoro masovna hapšenja, i dva ministra predmet istrage?

* Vučić: Odgovaraće ko je pomogao Antoniću u bekstvu

Vučić je naveo da je pokrenuta inicijativa za sprovođenje istrage u mnogim slučajevima, jer u prethodnom periodu, kako je rekao, "kao da nisu postojale sistemske mere za borbu protiv korupcije".

"Važno je da se poštuje zakon, i da oni koji su učestvovali u protivpravnim delatnostima, u pljačkanju državne imovine, moraju da odgovaraju", rekao je Vučić, dodajući da nije "veliki pristalica pritvaranja, već velikih i dobrih i snažnih optužnica".

NBS je u maju oduzela dozvolu za rad Agrobanci zbog minusa od 300 miliona evra.

Prethodno je u decembru 2011. uvedena prinudna uprava. Posle gašenja banke njene obaveze i depozite je preuzela "Nova Agrobanka" koju je osnovala Vlada Srbije.

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je 10. avgusta istragu protiv predsednika Izvršnog odbora Agrobanke Dušana Antonića i još devetorice osumnjičenih da su oštetili tu banku nezakonitim odobravanjem kredita.

Vlada Srbije će rešiti problem ruskih investitora

Prvi potpredsednik srpske vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić izjavio je u Moskvi da Vlada Srbije planira da reši problem sa preprekama na koje strani
investitori, uključujući i ruski, nailaze na prepreke u Srbiji.

 

Rusija važan partner: Aleksandar Vučić

Vučih je tokom dvodnevne posete Moskvi razgovarao sa potpredsednikom ruske vlade zaduženim za pitanja odbrane Dmitrijem Rogozinom između ostalog i o ruskim investicijama u Srbiju.

 

"Planiramo da taj problem rešimo", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara šta nova vlast namerava da učini kako bi strani investitori, među kojima i ruski, mogli da ostvare svoja prava u Srbiji, ukoliko su im ona uskraćena, kao što je primer sa ruskom kompanijom ZAAB.

 

Ta kompanija je kupila 25 odsto akcija Vode "Vrnjci" i prema njenom saopštenju, većinski vlasnik joj ne dozvoljava da uđe u upravni podbor, niti da ima pristup dokumentaciji, iako na to ima zakonsko pravo.

 

"Mi smo, na žalost, u ne malom broju slučajeva sami krivi za negativan odnos stranih inestitora, u ovom slučaju ruskih, prema nama", kazao je Vučić.

 

"Mi ćemo sprečiti svaku vrstu bahatog, protivozakonitog i osionog ponašanja svih onih koji misle da zato što imaju kontrolu, manjinskog vlasnika mogu da ne uvažavaju", naveo je Vučić.

 

Dodao je da će Vlada Srbije istovremeno raditi na smanjenju birokratske procedure i donošenju boljih zakona, koji će obezbediti povoljnije uslove za strane investitore.

 

On je ukazao na izjavu ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina koja govori o "novoj klimi" u srpsko-ruskim odnosima, ocenjujući da će ta "nova klima doneti rezultate".

 

Vučić je rekao da je sa Rogizonom dogovoreno da "veoma strogo" kontrolišu porimenu (njihovog) dogovora.

Potpredsednik Vlade Srbije najavio je i da će do kraja avgusta biti poznati svi detalji oko kupovine Politike, Novosti i novosadskog Dnevnika i da je sve urađeno uz podršku državnih organa.

"Mi imamo kompletno sklopljen mozaik, nikakvih tajni za nas nema u slučaju Politike, Večernjih novosti i novosadskog Dnevnika", rekao je Vučić novinarima u Moskvi.

Govoreći o transakciji u kojoj je kompanija Ist medija grupa (East Media Group) registrovana u Rusiji preuzela 50 odsto vlasništva u firmi Politika novine i magazini od nemačkog VAC-a (WAZ) Vučić je kazao da je sve "urađeno netransparentno".

"Imali su ozbiljnu podršku državnih organa i gledali su da sve podvedu pod pravnu normu, imali su čak i u Moskvi ozbiljnu podršku od naših državnih organa. Ali, država će naći rešenje da zaštiti državnu imovinu", rekao je on.

Na pitanje da li je tražena podrška od ruskih organa jer je firma koja je kupila Politiku registrovana u Moskvi, Vučić je istakao da o detaljima istrage za sada ne želi da govori.

Država Srbije ima 50 odsto kapitala u kompaniji Politike novine i magazini u okviru koje posluju dnevni list Politika, Sportski žurnal i štamparija.

U kompaniji Novosti još nije zvanično promenjeno vlasništvo, ali je Vučić ranije rekao da je firma koja je kupila polovinu akcija Politike, preuzela i Novosti, ali da ima formalne probleme oko nedostajućih potpisa nekih vlasnika.

2024 © - Vesti online