Četvrtak 23.08.2012.
11:51 >> 12:03h
Beta

Euleks ne dozvoljava posetu Vulina

Direktor kancelarije Vlade Srbije za KiM Aleksandar Vulin
 

Bilo je planirano da Aleksandar Vulin u 12 sati razgovara sa političkim predstavnicima kosovskih Srba u sedištu Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Kosovskoj Mitrovici.

Euleks: Mi ne odlučujemo ko ulazi na Kosovo

Misija EU na Kosovu, Euleks, negirala je da je odgovorna za odlaganje posete direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandra Vulina severu
Kosova i navela da nije u lancu odlučivanja prilikom poseta srpskih
zvaničnika.

Portparolka Euleksa Irina Gudeljević rekla je za agenciju Beta da srpski zvaničnici koji žele na Kosovo zahtev podnose Kancelariji specijalnog predstavnika EU u Beogradu koji taj zahtev prosleđuje Kancelariji specijalnog predstavnika EU na Kosovu.

"Zahtev se potom predaje Vladi Kosova, a odgovor istim kanalom šalje u Beograd. Mi nismo u tom lancu i to Euleksov mandat ne uključuje", rekla je Irina Gudeljević.

Otkazivanje Vulinove posete loša poruka

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova i Metohije Milan Ivanović optužio je Euleks da se ne ponaša statusno neutralno i da je prekršio Rezoluciju 1244 time što je otkazao posetu direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Ivanović je za agenciju Beta rekao da Euleks time "otežava i državi Srbiji i Srbima na Kosovu i Metohiji da učine potrebe korake u pravcu poboljšanja i stabilizacije teške situacije u Pokrajini".

"Glavni vinovnici te neslobode Srba i ugroženih srpskih prava jesu kosovske institucije i njihovi mentori iz Euleksa", rekao je Ivanović i podsetio da Euleks treba da "omogući slobodu kretanja i posetu ljudi koji su važni za sudbinu Srba".

Prema njegovim rečima, osnovni motiv je uvođenje kosovskih institucija na sever Kosova što bi dovelo do etničkog čišćenja Srba.

Predsednik SNV-a je rekao da će se Srbi na severu Kosova i Metohije, u skladu sa Rezolucijom 1244, "na legitiman način suprotstaviti odlukama Euleksa koji neće moći da spreči posetu Aleksandra Vulina narednih dana severu Kosova i Metohije".

"Srbi smatraju da Aleksandar Vulin treba da dođe u Pokrajinu i očekujemo da ćemo u danima koji dolaze sa njim razgovarati o svim problemima kako bismo našli rešenje za stabilizaciju prilika na Kosovu i Metohiji", rekao je Milan Ivanović.

2024 © - Vesti online