Četvrtak 23.08.2012.
12:04

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Dijaspora na čekanju

 

Kako "Vesti" saznaju, direktora novoosnovane Kancelarije za dijasporu pri kabinetu premijera Ivice Dačića Vlada Srbije trebalo bi da postavi najkasnije do polovine septembra.


Kao potencijalni kandidati, u srpskim političkim krugovima, do sada su nezvanično pominjani ljudi iz vladajuće koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke, kao što su Dubravka Filipovska, potpredsednica Nove Srbije, Milanka Karić funkcioner Pokreta snaga Srbije, kao i Aleksandar Vlajković, kandidat ispred SNS-a, inače urednik u Radio Televiziji Srbije.


 

Ima pak glasina koje ne isključuju mogućnost postavljenja nekog od uglednika iz rasejanja. U tom kontekstu nedavno je u opticaju bilo i ime jednog od osnivača Srpskog kongresa ujedinjenja u Americi - Miroslava Majkla Đorđevića iz Kalifornije, a upravo je organizacija pod nazivom "Srpski svetski kongres" za direktora dijasporske kancelarije Vladi Srbije predložila svog predsednika Zorana Jovičića, inače povratnika iz Australije.


- Ko će rukovoditi Kancelarijom još je na nivou pretpostavki. U petak imam sastanak sa vd predsednikom SNS-a Aleksandrom Vučićem i tada će se znati da li ostajem poslanik u Skupštini Srbije ili ću preći na novu dužnost - kaže za "Vesti" Dubravka Flipovska.

- U principu nisam protiv da budem postavljena na čelnu funkciju u Kancelariji za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu mada sam svesna da je taj posao veoma zahtevan i izazovan. Imamo ogromnu dijasporu kojoj treba posvetiti punu pažnju, ali i osiromašeni buxet - objasnila je Filipovska.


Inače, kadrovska komisija Vlade Srbije zaseda svake srede, da bi četvrtkom kada se održavaju vladine sednice bile potvrđene odluke o postavljenju novih državnih funkcionera.


- Koliko mi je poznato na sednici Vlade (danas) ne bi trebalo da bude reči o kadrovskim rešenjma Kancelarije za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu - kaže Filipovska.


Vlada Republike Srbije, kao što su "Vesti" već pisale, početkom avgusta donela je uredbu kojom se umesto Ministarstva vera i dijaspore, osnivaju dve posebne kancelarije. Kancelarijom za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Prema tom aktu, kancelarijom rukovodi direktor kojeg postavlja Vlada na pet godina, i to na predlog premijera. Direktor će imati jednog zamenika i pomoćnike čiji broj uredbom nije preciziran.
 

Zadaci kancelarije

 

U Uredbi o osnivanju Kancelarije navodi se da Kancelarija prati položaj državljana Srbije koji žive izvan njenih granica, podržava poboljšanje uslova za ostvarivanje biračkog prava državaljana Srbije u inostranstvu, čuva i razvija duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti Srba izvan Srbije, jača veze iseljenika i njihovih organizacija sa maticom, brine o informisanju dijaspore i njenom povratku u otadžbinu...


Novac za početak rada Kancelarije biće obezbeđen iz tekuće buxetske rezerve uključujući i preostala sredstva iz nedavno ugašenog Ministarstva vera i dijaspore 

 

Kandidat iz rasejanja

 

"Srpski svetski kongres" (SSK) je često kritikovao rad Ministarstva na čelu sa ministrom Srđanom Srećkovićem zbog čega je trpeo stravičnu diskriminaciju.


"Zadovoljni smo što je ova institucija svedena na nivo kancelarije, ali smatramo da takvu kancelariju treba da vodi neko od povratnika iz dijaspore, osoba koja ima dvostruko iskustvo, koja bi predstavljala most između matice i rasejanja", kažu u SSK.

 


Susret Đorđevića sa Nikolićem

 

Miroslav Majkl Đorđević iz Amerike, koji se pominje kao mogući kandidat za direktora Kancelarije za dijasporu jedan je od inicijatora Veća za demokratske promene. Podsetimo, to Veće je od 1998. godine pa do petokotobarskih promena 2000. imalo ulogu u rušenju tadašnjeg režima Slobodana Miloševića. Đorđević se, kako se nezvanično saznaje, nakon poslednjih izbora u Srbiji, a uoči formiranja nove Vlade, sastao sa predsednikom države Tomislavom Nikolićem, ali i sa sadašnjim opozicionarom Vojislavom Koštunicom čelnikom DSS-a, dok su pojedini funkcioneri iz Đorđevićevog KSU tražili sastanak sa Ivicom Dačićem.

2024 © - Vesti online