Četvrtak 23.08.2012.
04:48
Beta

Za spas od suše vanredne mere Vlade

Suša smanjila rod kukuruza za oko 50 odsto
 

"Vlada Srbije će danas na sednici usvojiti mere koje predviđaju oslobađanje poljoprivrednih proizvođača dela obaveza prema državi. Osim toga država će intervenisati na tržištu, a planirane su i mere za podsticaje u stočarstvu", rekao je Dačić.

Sinoćnji sastanak usledio je na incijativu Vlade Vojvodine koja je predložila Vladi Srbije da se ovogodišnja suša proglasi elementarnom nepogodom, imajući u vidu da je dugotrajna suša u Pokrajini ove godine na poljoprivrednim usevima prouzrokovala štetu katastrofalnih razmera.

O problemu suše s Dačićem su razgovarali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević, ministar finansija i privrede Mladan Dinkić i ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Na sastanku su bili i potpredsednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić i načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić.

Visina štete koju je suša nanela ratarskim kulturama u Vojvodini iznosi oko 50 odsto, a procena ukazuje da će rod u 2012. biti umanjen za oko pet miliona tona, odnosno 118 milijardi dinara, zaključila je Vlada Vojvodine.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izvestio je članove vlade da je, na osnovu prikupljenih podataka iz 45 gradova i opština u Vojvodini, evidentirano da su štetu od suše pretrpeli usevi na površini većoj od 1,1 miliona hektara. Procenjuje su da će rod kukuruza i soje ove godine biti umanjen za skoro 50 odsto u odnosu na poršlogodišnji rod, a suncokreta i šećerne repe za 20 do 40 procenata.

2024 © - Vesti online