Petak 24.08.2012.
08:00
Vestionline

Masnoće od kojih se mršavi

Kokosovo ulje smanjuje stomak
 

1. Govedina hranjena travom - Iako je ovakvo meso teško naći, zbog čega je i dosta skuplje, isplati se. Istraživanja pokazuju da govedina hranjena travom ima više razine omega-3 masnih kiselina koje smanjuju rizik od srčanih oboljenja. A osim toga, ima i manje kalorija.

2. Maslinovo ulje - Osim što je bogato polifenolima, koji čuvaju od raka, i ima masnoće koje jačaju srce, maslinovo ulje, kako pokazuje nedavna studija, dobro je i za skidanje kilograma. Naime, dijeta bogata maslinovim uljem dovela je do višeg nivoa adiponektina nego dijete bazirane na ugljenohidratima ili proteinima. Inače, adiponektin je hormon koji uništava masnoće u telu. Što ga više imate, indeks telesne mase biće niži.

3. Kokos - Istraživanje koje je objavljeno u Lipidsu otkriva da kokosovo ulje zapravo smanjuje gojaznost u području stomaka. Polovina učesnika istraživanja konzumirala je svakodnevno dve žašičice kokosovog ulja, dok je druga polovina dobila sojino ulje. Iako su učesnici obe grupe izgubili na kilaži, samo su se grupi koja je pila kokosovo ulje istopile naslage oko struka.

4. Tamna čokolada - Nedavno istraživanje je pokazalo da su oni koji su dva sata pre obroka konzumirali tamnu čokoladu uneli 17 odsto kalorija manje tokom obroka nego oni koji su konzumirali mlečnu čokoladu. Razlog? Tamna čokolada duže se zadržava u probavnom traktu pa stvara osećaj sitosti.

5. Maslac od badema - Studija koju je sproveo "International Journal of Obesity and Related Metabolic Disorders" došla je do neverovatnih rezultata. Učesnici istraživanja podeljeni su u dve grupe, od kojih je jedna sledila dijetu s niskim masnoćama (18 odsto masti), dok je druga bila na dijeti s umerenim masnoćama (39 odsto), s tim da je ekstra masnoća dolazila od badema. Druga grupa je iznenađujuće izgubila više kilograma nego prva, i to uprkos tome što su obe grupe unosile isti broj kalorija. A da stvar bude bolja, druga grupa je postigla čak 50 odsto veće smanjenje struka. Kako je to moguće? Bademi sadrže spojeve koji ograničavaju količinu masnoća koju telo apsorbuje, tako da neke prolaze nesvarene.

2024 © - Vesti online