Četvrtak 23.08.2012.
08:00
Vestionline

Obline su u modi, mršavice više ne prodaju novine

Niko više neće da gleda mršavice i nervira se zbog obima bokova

Bujno poprsje i velika zadnjica su u modi, a za to su zasigurno velikim delom zaslužne i Bijonse, Dženifer Lopez, Keli Bruk i Kim Kardašijan. Devojke danas žele da izgledaju baš poput njih, ženstveno, seksi i zavodljivo.

"Više nije u modi mršavi izgled. Svi žele obline i bujan dekolte, zbog čega se sve više magazina odlučuje da digitalno obrađuje fotografije i 'malo doda' devojci s naslovnice", rekao je stilista Filip Bloh.

"Te jadne devojke (modeli) prisiljene su da mršave i izgube obline. Tako da, kada njih fotografišemo, uvek moramo da retuširamo fotografije kako bismo ih učinili punijim", rekla je Nađa Atval, publicista i modni menadžer.

Inače, prvi put se o "dodavanju volumena" modelima počelo pričati pošto je objavljeno da je Džejn Druker, urednica magazina Zdravlje u Engleskoj odlučila da retušira fotografiju manekenke koja joj se činila premršavom i bolesnom da bi bila na naslovnoj strani.

Danas to čine i urednici brojnih poznatih magazina, kao što su SELF, Vog, Kosmopoliten... Međutim, interesantno je da se isti trend dešava i u filmskoj industriji, gde se traže glumice s oblinama, pa ih na plakatima često možemo videti sa grudima i zadnjicama većim nego u stvarnosti. 

Ipak, iako izgleda zdravije, mnogi se protive i ovakvom prikazivanju žena. "Praksa digitalnog obrađivanja fotografije da bi manekenka izgledala punije, izazovnije, mršavije, niže ili više, loše se odražava na modnu industriju. Sve su to tehnike koje stvaraju iliziju i iskrivljuju stvarnost. To je loše jer se žene sada upoređuju sa takvim fotografijama, a ne sa stvarnim osobama. I čak i ako znaju da u stvarnosti devojke s naslovnica ne izgledaju tako, zbog neprestanog bombardovanja takvim fotografijama one se osećaju kao da ne mogu da prae standarde lepote", rekla je Džena la Flejt, osnivač organizacije Prijatno mršavljenje.

Ima i onih koji tvrde da je priča o manipulisanju fotografijama prenaduvana i da su modeli danas većinom devojke koje imaju obline, a ne mršavice, kao što je nekada bilo praktikovano.

2024 © - Vesti online