Utorak 21.08.2012.
21:10
Beta

I to je moguće: Predsednica kaznila sina zbog korupcije

Zakon važi i za njenog sina: Elen Džonson Srlif, predsednica Liberije
 

Na listi su Čarls Srlif, sin predsednice koji je viceguverner Centralne banke, kao i Dejvid Anderson, šef protokola predsednice. Srlif je suspendovala i nekoliko zamenika
ministara i pokrajinskih funkcionera.

Po zakonu, državni službenici imaju 14 dana po imenovanju da prijave imovinu.

Saopšteno je da će suspendovanje s dužnosti trajati "sve dok  predsednica Srlif ne primi potvrdu odbora za suzbijanje korupcije" da su suspendovani zvaničnici prijavili imovinu.

Čak i tada, a pre no što nastave da obavljaju duznost, oni će morati da državi plate ekvivalent svojih plata i drugih primanja tokom suspenzije.

Srlif je od 2005. prva žena izabrana za predsednicu u Africi, a reizabrana je 2011, nedugo pošto je dobila Nobelovu nagradu za mir.

Ona je marta 2011. izjavila da je suzbijanje sveprisutne korupcije u njenoj zemlji teže nego što je očekivala. "Problem korupcije je stvaran, ali ne samo u vlasti, već i u privatnom sektoru.., u crkvi i strankama", rekla je ona za državni radio.

U prvom inauguralnom govoru ona je 2006. obećala suzbijanje korupcije i proglasila "nultu toleranciju" prema korupciji u Liberiji, zemlji krvavog građanskog rata 1989-2003. u kojem je, po nekim izvorima, poginulo 250.000 ljudi, a pola miliona od četiri miliona stanovnika je u izbeglištvu.

2024 © - Vesti online