Sreda 22.08.2012.
08:50
Vesti

Nikolić između trofeja i kavgi

Deni Nikolić
 


Poslednjih nekoliko godina u životu 37-godišnjeg Denija Nikolića ne cvetaju ruže. Posle razvoda, smrti bivšeg tasta Lesa Sambe (zbog čijeg ubistva je bio i ispitivan), problema s predstavnicima Konjičkog saveza, poznati džokej je poslednjih dana u centru policijske istrage zbog sumnji da je učestvovao i u nameštanju rezultata konjičkih trka.

Istraga koštala 250.000 dolara

 

U intervjuju "Dejli telegrafu" (2010) na konstataciju da li se čini da ispoljava dosta ljutnje u svom ponašanju, Nikolić je to negirao.


- Ne, ne verujem u to. Postoji pravilo kojeg se držim, da se prema ljudima ophodim na način kako voleo da se prema meni ophode.


Džokej je podsetio da je tadašnja istraga protiv njega odnela veliki danak u njegovoj karijeri.


- Finansijski me je koštala 250.000 dolara plus pravne troškove i gubitak prihoda za period tokom kojeg nisam jahao. Mentalno sam jak, pokušavam da budem pozitivan oko svega u životu.

Dok je u zenitu slave Nikolić u sezoni 2003. godine zarađivao 600.000 dolara godišnje, prošle godine ta suma se gotovo prepolivila (330.000 dolara). Nekada jedan od najboljih džokeja u državi sada mora da se takmiči na manje važnim trkama.


Kako piše "Herald san", Daniel Mario Nikolić, džokej mediteranske krvi, koji potiče iz porodice vezane za konjički sport, tokom karijere pobedio je na 41 trci iz Grupe jedan. Pobeđivao je u proseku na 11,5 trka u kojima je učestvovao.


Ove godine, Nikolić je pobedio na dve značajne trke s grlom Mošin, zahvaljujući kojima se našao u Knjizi rekorda u Australiji kao i hipodroma u Rendviku. Međutim, lovci na kontroverze prate ga u stopu, ali on i pored toga dokazuje da još nije za penziju, a samo tokom nekoliko poslednjih dana učestvovao je na 11 trka koje su tokom vikenda započele takmičenjem u Kolfildu.


Međutim i pored njegove gracioznosti u konjičkom sportu Nikolić je poznat i po agresivnom temperamentu zbog kojeg je bio uključen u seriju ispada sa zvaničnicima konjičkog sporta.

Podrška kontrolora

 

Nikolić je u dobrim odnosima sa glavnim kontrolorom trka Terijem Bejlijem, koji kao i Nikolić zna dobro da pokaže svoje raspoloženje. Zbog toga, Deni Nikolić još ima njegovu podršku.
Bejli je međutim odbio da govori o Nikoliću, kao i da komentariše slučaj kada je ljutito reagovao na insistiranje da se njegova kilaža proveri posle jedne pobede.
- Prema svima se ophodimo isto - rekao je kratko Bejli.

Pored svega čime je ovih dana okružen, Nikolić bi trebalo da se u novembru nađe pred sudijom za prekršaje u Melburnu, pošto je protiv njega podneta krivična prijava zbog tuče sa džokejem Markom Pegusom do koje je došlo 18. januara ove godine u Kolfoldu. Takođe, 7. marta ove godine, u Barkli hotelu u Sent Kildi, Nikolić je počupao za kosu Pegusovu devojku Riki Li Hol. Mesec dana kasnije, vređao je i pretio policajcu Huliju Salermu zbog čega je kasnije otišao u policijsku stanicu da pojasni detalje incidenta.


Nikolić se izjasnio da nije kriv po optužbama zbog kojih će morati da se pojavi pred sudom, a njegov advokat je najavio da će ga energično braniti.


Zbog verbalnih ispada i uvreda upućenih kontroloru trka, Nikolić je 2009. morao da napusti Mauricijus. Odustao je i od učešća na konjičkim trkama održanim u Hong Kongu. Posle istrage, od strane nadležnih u konjičkom sportu Viktorije, oslobođen je optužbe da je odavao informacije o trci održanoj u Moringtonu, a oslobođen je i optužbe da je dobio informacije od profesionalnih kladioničara od opkladama za još 10 trka tokom 2010.

SLEJ: "Poštujem Nikolića"

 

Vlasnik konja Fil Slej ima veliko poštovanje prema Nikoliću, zbog čega ga angažuje da se trka na njegovim konjima, među kojima je i pobednik trke Oks, grlo Mošin.
- Ogovaranja i razne priče prođu i otplove niz reku Jaru. Moram Nikoliću da skinem kapu zbog toga. On kao mali čovek uspeva da sve to stojički izdrži. Većina ljudi ne bi izdržala takav pritisak - rekao je Slej za "Herald san". - On odlično radi posao za koji ga angažujem, ne samo ono što tražim već i više od toga. Na kraju, nije moj posao da budem sudija i porotnik. Morate da podržite momke koji su uz vas. On 100 odsto ima moju podršku - istakao je Slej.


Međutim, Nikolić je kažnjen sa 200 dolara, jer je viđen kako pije pivo pored trkačke staze.

Bez komentara

 

Denijev otac Džon Nikolić uveren je da je njegov sin žrtva neosnovanih optužba.


- Ne verujem ništa od onoga što se o njemu govori u medijima. Na kraju dana nemam komentar - poručio je Džon Nikolić.

- To je bio samo još jedan od razloga da Nikolić bude na nišanu kontrolora trka - rekao je njegov advokat pošto se džokej našao u problemu sa predstavnicima konjičkog saveza.


U novembru 2010, Rasel Luis, predsednik disciplinske komisije Konjičkog saveza, kaznio je Nikolića sa 10.000 dolara i dvomesečnom suspenzijom, jer je tokom naleta besa bacio telefon kada je u svlačionici pronađen zabranjeni "ultralagani" prsluk za džokeje.


Predsednik disciplinske komisije Luis uporedio je Nikolićevo ponašanje slično Med Hateru (iz romana "Alisa u zemlji čuda"), zbog čega je Denija nekoliko puta upitao da li je zatražio stručnu pomoć zbog temperamenta ili paranoje.
 

Džokej milionera

Tokom 20-godišnje karijere Nikolić je učestvovao na trkama na kojima se takmičio za vlasnike konja - milionere, među kojima Lojda Vilijamsa i Lia Fridmena, a s galoperom Mafijem osvojio je Kolfid kup.


Istraga o korupciji poprima sve veće razmere
Trka u Krenbornu pod lupom policije



Policija je, kao što smo već pisali, tajno snimala telefonske razgovore u vezi sa ubistvom Lesa Sambe u melburnskom Midl Parku, koji je likvidiran februara prošle godine. Policija je navodno otkrila da postoji sumnja o nameštanju trka u kojima je bio umešan i Nikolić, koji je dva meseca kasnije grlom Smoking Aces pobedio u Krenbornu.

Stroži propisi

 

Očekuje se da će posle istrage Komisije za zaštitu integriteta konjičkog sporta vladi Viktorije zvanično biti upućen zahtev da se izmene zakonski propisi o konjičkom sportu, kojima bi se suzbila moguća korupcija.

Nikolić se 2006. oženio Viktorijom, Sambinom kćerkom, ali su se oni razišli neposredno pre nego što je Les ubijen. Deni Nikolić je dobrovoljno pristao da razgovara sa policijom posle zločina i nema indicija da je umešan u smrt bivšeg tasta.


Detektivi veruju da ukoliko policija uspe da reši misteriju oko nameštanja trka, da će time i rešiti ubistvo Lesa Sambe, zbog čega su i raspisali novčanu nagradu od milion dolara.


Pored Nikolića još nekoliko poznatih džokeja, kao i profesionalni kladioničar Mark Zahra i Denijev brat Džon Nikolić (junior) nalaze se pod istragom o korupciji. U istragu je uključena i Specijalna policijska jedinica Purana, federalna policija, Australijska komisija za borbu protiv kriminala i Poreska uprava. Od ponedeljka nezavisnu istragu je pokrenuo i Sal Perna, u ime Komisije za zaštitu integriteta konjičkog sporta.
Zahra je navodno pod istragom zbog učešća u trci s grlom Baikal, održane u Krenbornu, na kojima je pobedio Deni Nikolić. Policija tvrdi da su 200.000 dolara osvojili kladioničari, povezani s Nikolićem, pošto je on osvojio trku, iako je važio za drugog favorita. Tu trku je kontrolisao drugi sudija, koji nije primetio nepravilnosti i koji nije uspeo da utvrdi da postoje materijalni dokazi da je trka bila nameštena.
"Herald san" je u petak objavio i da se još jedan poznati džokej pod istragom, zbog čega su kladionice policiji u Sidneju dostavile tražene informacije. Džokej koji iz pravnih razloga ne može da bude identifikovan, navodno se takmičio u trci čiji je rezultat bio namešten.

2024 © - Vesti online