Ponedeljak 20.08.2012.
18:32
Vijesti.me

SPC: Liturgija sprečena zloupotrebom policije

Ivanova Korita
 

Policija nije dozvolila CPC da služi liturgiju u Ivanovim koritima

Pristalicama Crnogorske pravoslavne crkve policija nije dozvolila da služi liturgiju u crkvi na Ivanovim koritima, povodom Preobraženja i 150 godina od bitke na Šarancima, u kojoj su Crnogorci pobijedli Turke. Kao i prethodnih godina, ovakva odluka policije usledila je nakon najave da će na istom mestu u isto vrijeme službu obaviti i Mitropoliija Crnogorsko-primorska. Međutim, predstavnici Mitropolije crnogorsko primorske se nisu pojavili, ali ni Crnogorskoj crkvi nije dozvoljeno da liturgiju obavi u crkvi, zbog čega je služba obavljena na livadi ispred crkve.

Policija je, zbog bezbednosti, zabranila ulazak u taj verski objekat pošto su u isto vreme prijavili održavanje verskog obreda pristalice MCP i Crnogorske pravoslavne crkve.

Iz MCP navode da je Crkva Preobraženja Gospodnjeg, po katastarskim papirima crnogorske države, u vlasništvu Cetinjske mitropolije, kao i "svi njeguški hramovi".

"Zato smatramo da je ovaj postupak policije neprimeren, i da se, s obzirom na neosporna svojinska prava, javni red i mir mogao i morao čuvati, na neki drugi način, a ne nikako izjednačavanjem vlasnika i legitimnih sveštenika sa onima koji to nisu, a voleli bi da budu", kaže se u saopštenju.

MCP smatra da je, u vezi jučerašnjeg praznika, bilo "neprimereno i neobjektivno izveštavanje većine crnogorskih medija, na čelu sa Javnim servisom Radio-televizija Crne Gore".

2024 © - Vesti online