Četvrtak 28.01.2010.
06:00
Vestionline

Nova zvezda na Kolarcu

Pijanista i kompozitor: Vestard Šimkus

Šimkus gostuje u okviru ciklusa “Velikani muzičke scene - Zvezde u usponu” Centra za muziku Kolarčeve zadužbine, čija je Velika dvorana svečano otvorena 4. februara 1932. godine koncertom Beogradske filharmonije sa dirigentom Stevanom Hristićem.

Od otvaranja do danas održano je više od 20.000 koncerata i muzičkih manifestacija, priredbi i drugog programa, a nastupilo je više od hiljadu ansambala, horova, više od 500 dirigenata i gotovo 6.000 solista.

Mladi pijanista i kompozitor Šimkus, rođen 1984. u Rigi, školovao se kod profesora Baškirova, Polaka i Suhanova u Španiji, SAD i Nemačkoj, a uspon internacionalne karijere obezbedio je nakon debija s BBC filharmonijom i Nacionalnim orkestrom Francuske.

Poslednji veliki uspeh postigao je kao apsolutni pobednik takmičenja “Marija Kanals” u Barseloni u avgustu 2009. godine.

Njegov bogat koncertni kalendar, posle pobeda na nekoliko važnih međunarodnih takmičenja, uključuje nastupe u koncertnim dvoranama u Beču, Berlinu, Tokiju, Parizu, Moskvi, Pragu, Stokholmu, Barseloni i Amsterdamu.

Bio je stipendista fondacije New Names of the Planet, a u Letoniji je dobio nagrade White Star i Grand Music Award of Latvia.

Šimkus

 

Pored pijanizma, Šimkus se bavi i komponovanjem. Neke od njegovih kompozicija objavio je Schott Music&Media.


Objavio je dva kompakt diska, a njegov Koncert za klavir i gudački orkestar premijerno je izveden 2008. godine.


Njegova tekuća sezona uključuje: snimanja za Naxos, sa sonatama španskog baroknog kompozitora Antonija Solera i za Wergo sa premijernim snimkom kompozicije “Četiri godišnja doba” letonskog savremenog kompozitora Peterisa Vaskasa, kao i koncerte u evropskim centrima, dok za narednu sezonu planira veliku turneju po Kini.


Šimkus rado svira i džez i često koncerte završava spontanim klavirskim improvizacijama.

Ulaznice za koncert na Kolarcu, a kojem će Šimkus izvesti Šopenove Četiri balade, Sonatu br.2, Poloneza fantaziju i Skerco br.2, koštaju 600 i 800 dinara na biletarnici te zadužbine.

2024 © - Vesti online