Utorak 21.08.2012.
08:53
AAP

Medić naredio posetu ženi ubijenog?

Nova sumnjičenja: Ron Medić
 

Prema poslednjim informacijama do kojih je na sudu došao AAP, Ron Medić je navodno platio 100.000 dolara da bi neko posetio udovicu ubijenog Mekgerka i primorao je da isplati dugove svog pokojnog muža.

Gatelari i Medić tražili žrtvu

 

Papiri tužbe takođe navode da je Gatelari vršio pritisak na Kaminića da ubedi Safetlija da preuzme odgovornost za Mekgerkovo ubistvo, kako bi Gatelari i Medić izbegli zatvor. Prema tom planu, drugi ljudi optuženi za ubistvo našli bi Safetliju dobru odbranu i obezbedili da mu familija bude finansijski osigurana.
Dokumenti za sud navode da je Kaminić čuvao i vratio Gatelarijev pištolj Safetliju u pokušaju da "otkloni vezu" između Gatelarija i Safetlija. Safetlijev pretres zakazan je ponovo za 27. septembar dokle on treba da se izjasni o krivici ili da se suoči sa suđenjem. Estefanov slučaj je takođe zakazan za isti dan.

Građevinski preduzimač Ron Medić, optužen za naručivanje ubistva, najpre je oklevao da neko ode i poseti Kimberli Mekgerk u njenoj kući u Kremornu. Međutim, prema navodima tužbe, Medić je postao "pojačano isfrustriran" kada Mekgerkovo ubistvo, septembra 2009, nije razrešilo njihove finansijske i pravne razmirice oko Mekgerkovog imanja, što ga je koštalo "značajnu količinu novca".


Medić je, navodi se, svoje primedbe izneo bivšem bokserskom šampionu Lakiju Gatelariju. Za uzvrat, Gatelari je zatražio od svog ličnog asistenta Senada Kaminića da ugovori posetu svog prijatelja Haišama Safetlija Mekgerkovoj kući i aveniji Krenbruk. Safetli je tražio 100.000 da obavi posetu, što je Gatelarija odvelo Mediću da traži pare, navodi tužba. Oko 30. jula 2010. Medić je dao Gatelariju vrećicu za šoping u kojoj su se nalazili svežnjevi novca u iznosu od 100.000 dolara.


Gatelari i Medić napustili su Australiju 6. avgusta 2010. "kako bi obezbedili da su odsutni kad poruka bude uručena", navodi dokument.


Dva dana kasnije, u 7.30 uveče, "izvor registrovan kod policije" stavio je periku i približio se gospođi Mekgerk dok je ona pakovala kutije u kući, rekavši joj da "plati dugove svog muža".


Advokat odbrane za Safetlija Filip Stjuart kazao je na Centralnom lokalnim sudu prošle nedelje, da njegov klijent, koji se pojavio putem video-linka, odbija da se izjasni po optužbi za ubistvo, što je sudija za prekršaje Kler Fernan primila sa prekorom.


- Brine me ovo - kazala je sudija - ovo je tačno ista pozicija na kojoj smo bili pre četiri nedelje.


Istog dana, drugi optuženi, Senad Kaminić (44) koji će biti svedok-pokajnik optužbe, priznao je krivicu da je bio pomagač posle čina ubistva, pa sve do hapšenja, oktobra 2010. On je i dalje na slobodi uz kauciju, do izricanja presude pred Vrhovnim sudom 5. oktobra.


Kristofer Šafik Estefan, kome je bilo 19 godina kada je Mekgerk ubijen, putem svog advokata Majkla Vanga izjasnio se da nije kriv. On je, po optužnici, bio sa Safetlijem u noći 3. septembra 2009, u blizini Mekgerkove kuće kad je on smrtno pogođen u glavu.
Gatelari se u julu ove godine izjasnio da je kriv za pomaganje pre počinjenog ubistva, što je optužba koja potencijalno sa sobom nosi i doživotni zatvor.

2024 © - Vesti online