Nedelja 19.08.2012.
19:15
Vestionline

Top-lista zabranjenih imena za decu

Zamislite bebu koja se zove Anus, ili Seksi Voće?!

1. Talula Does The Hula From Hawaii (Novi Zeland) - Novi Zeland zabranjuje imena koja bi mogla biti uvredljiva razumnim osobama. Nisu dopuštena ni imena zemalja, ali ni mnoge druge gluposti. Jedan par je sina pokušao da nazve 4Real - For Real (Stvarno, Zaista), ali im to nije uspelo. Ime je pripadalo devetogodišnjoj devojčici pre nego što je sudija odlučio da joj promeni ime tokom borbe roditelja za starateljstvo. "Od deteta prave budalu", rekao je sudija.

Još neka zabranjena imena s Novog Zelanda: Fiš i Čips - Riba i krompirići (blizanci), Yea Detroit, Keenan Got Lucy i Sex Frut (Seks Voće). Number 16 Bus Shelter i Violence (Naslje) su dopušteni.

2. Venerdi ili Petak (Italija) - Možda je o ovome govorio papa. Godine 2008. sud je zabranio italijanskom paru da dete nazove Venerdi (Petak). Sudija je ocenio da bi dete zbog imena moglo biti izloženo ruganju.

Italijanski sudovi mogu da reaguju ako procene da bi detetovo ime moglo izazvati podsmeh, ograničiti socijalni kontakt i stvoriti nesigurnost.


3. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Švedska) - Ne, nismo se naslonili na tastaturu. To je ime koje je švedski par hteo da da sinu još 1996. godine i navodno se izgovara Albin (nismo sigurni kako i zašto). Roditelji su ga izabrali iz protesta prema strogim propisima izbora imena za decu. Vlasti u Švedskoj moraju dati blagoslov imenu i prezimenu pre nego što se može koristiti.

Od ostalih zabranjenih u Švedskoj tu su i: Metallica, IKEA, Veranda i Q. Gugl je prihvaćen.

4. Gesher ili Most (Norveška) - Godine 1998. godine Kristi Larsen poslali su u zatvor (na dva dana) jer ne htela da plati kaznu zbog "neodobrenog" imena koje je dala detetu. Kaže da joj je bio san da joj se dete zove Gešer (hebrejska reč za most), ali sud to nije prihvatio. Međutim možemo da je shvatimo - već je imala 13 dece, pa joj je ponestalo ideja.

5. Chow Tow ili Smrdljiva Glava (Malezija) - Malezijske vlasti tek se poslednjih nekoliko godina bave nepodobnim imenima. Pre šest godina objavile su listu nepoželjnih imena koja nisu u skladu s religijskom tradicijom zemlje, poput Chow Tow, što znači Smrdljiva Glava.

Zabranjena imena su i: Ah Chwar (Zmija), Khiow Khoo (Zvonar), Sor Chai (Lud) i Woti (Spolni Odnos).

6. @ (Kina) - Pronaći originalno ime u Kini nije lak zadatak. To je jedan par navelo da svoje dete nazovu simbolom @, koji u kineskim znakovima podseća na "volim ga". Naravno, vlasti nisu bile sentimentalne.

7. Anus (Danska) - Danci su još rigorozniji od Šveđana i nude 7.000 imena na izbor roditeljima. Za odskakanje od te liste potrebna je posebna dozvola, dok su etnička imena, neobična slova, pa čak i složena prezimena zabranjena. Srećom po njega, ime Anus je bilo jedno od 250 neodobrenih.

8. Ovnis (Portugal) - Pre nego što u Portugalu detetu date ime, najbolje je zaviriti u vladin dokument na 80 stranica koji otkriva šta se može, a šta ne. Prilično su striktni, pa je na primer Tomás u redu, ali Tom nije. Apple i Brooklyn nisu čak ni na listi zabranjenih. Ipak, Mercedes je dopušteno.

Na listi zabranjenih imena u Portugalu našao se i Ovnis (NLO na portugalskom).

9. Akuma ili Đavo (Japan) - Ime koje papa sigurno ne bi odobrio. Godine 1993. roditelji su sina nazvali Akuma, što doslovno znači Đavo. Vlasti su zaključile da je to bila zlouporaba roditeljskih prava, a dete je na kraju dobilo novo, manje đavolsko ime.

2024 © - Vesti online