Sreda 27.01.2010.
23:32
Tanjug

Sarkozi kritikovao kapitalizam

Sarkozi direktno u centar

U uvodnom govoru na skupu, Sarkozi je okupljenim zvaničnicima iz politike i biznisa rekao da kapitalizam mora da postane manje "dogovoran", da bankari moraju da se više koncentrišu na odobravanje zajmova, a manje na svoje plate, a da zemlje koje namerno potcenjuju sopstvenu valutu mogu da očekuju protivudar u vidu protekcionizma.

Više od svega, Sarkozi je naglasio potrebu da se redefinišu i ponovo osmisle i kapitalizam, i globalnizacija, preneli su svetski mediji.

Finansijska kriza iz 2008. i ekonomska recesija koja joj je usledila "nisu bile samo globalna kriza, nego kriza globalitacije i u globalizaciji", rekao je francuski predsednik.

On je ukazao da su finansije, slobodna trgovina i konkurencija "samo sredstva, a ne ciljevi", dodajući da "veliko pitanje" nije čime zameniti kapitalizam, već kako razviti njegovu manje antagonističnu formu.

"Spasićemo kapitalizam samo ako ga ponovo osmislimo, ako ga učinimo moralnijim", rekao je francuski predsednik.

U govoru, koji se često nije poklapao sa tekstom unapred podeljenim novinarima, Sarkozi je napao "monetarne manipulacije" uopšte, a posebno supremaciju dolara.

"Ne možemo imati multipolarni svet, a samo jednu svetsku valutu", rekao je, dodavši da je svetu potreban "novi Breton-Vuds", aludirajući na sistem valutnih kurseva ustanovljen posle Drugog svetskog rata.

Sarkozi je ocenio i da je potcenjenost "izvesnih valuta" loša za fer trgovinu i konkurentnost i da bi mogla da rezultira protekcionizmom. "Nećemo dozvoliti monetarni damping", rekao je francuski predsednik.

Jedan deo analitičara ovu izjavu dovodi u vezu sa namernim održavanjem kursa kineske valute, juana, na potcenjenom nivou, čime se pomaže kineskom izvozu.

2024 © - Vesti online