Nedelja 19.08.2012.
12:12
Kurir

Prodali smo Gračanicu!

U svetinji uskoro neće imati ko da se moli
 

- Albanci su naročito zainteresovani za srpsku zemlju u opštini Gračanica i ne pitaju koliko košta. Što je zemljište bliže gradu, to je cena veća. Poznajem ženu iz Gračanice, koja je prodala hektar zemlje za oko 300.000 evra. S tim novcem kupila je deci četiri stana u Beogradu - kaže izvor Kurira, koji tvrdi da Srbi traže enormne sume novca, jer znaju da će ga dobiti.

- Mnogi su se obogatili i kupili po nekoliko kuća po Šumadiji i Beogradu. Albanci daju pare za strateški važno zemljište u centrima sela i pored puteva. Oni to uzimaju samo dok ne kupe ključne delove, jer znaju da će ostatak kupiti po mnogo nižoj ceni. Sve se radi preko srpskih advokata u Gračanici, a legalizuje se u albanskim sudovima - kaže sagovornik.

Iseljavaju Srbe

Bivši državni sekretar u Ministarstvu za KiM Oliver Ivanović kaže da Albanci već 20 godina kupovinom srpske zemlje iseljavaju Srbe sa KiM:- Samo prvom čoveku u selu Albanci ponude visoku cenu za zemlju. Na hektaru onda izgrade tri kuće i vrše pritisak na Srbe da se isele, kasnije cena bude znatno niža.

Predsednik Pokrajinskog odbora SPO za Kosovo Ranđel Nojkić kaže da Srbi prodaju zemlju zbog atraktivnih cena, a ne zbog egzistencijalnog razloga.

- Za Albance su atraktivne lokacije u Lapljem Selu, Čaglavici, Preocu, na glavnom magistralnom putu Priština - Skoplje... U Čaglavici je više od 50 odsto zemljišta prodato. Od nekad čisto srpskog sela, sada u Čaglavici ima tri puta više Albanaca. Svi kupoprodajni ugovori se overavaju u albanskim institucijama - kaže Nojkić.

2024 © - Vesti online