Sreda 27.01.2010.
21:03
Tanjug

Aplikacija o Musoliniji hit u Italiji

 

Aplikacija je nazvana "iMussolini", dostupna je od 21. januara po ceni od 79 evro-centi, a sadrži integralne Dučeove govore u tekst formatu, kao i dvadesetak audio i video snimaka.

S obzirom na ogromno interesovanje koje vlada za aplikaciju, nema sumnje da će njen autor, 25-godišnji Luiđi Marino, uskoro postati pravi bogataš.

Uspeh aplikacije izazvao je negodovanje brojnih korisnika "iPhonea", koji su o tome obavestili "Apple", žaleći se da je reč o veličanju fašizma, što u Italiji predstavlja krivično delo.

Kompanija "Apple" je, međutim, odgovorila da nije "odgovorna za sadržaje koji bi mogli da budu ocenjeni kao šokantni, nedolični ili neumesni".

Sam Marino se ogradio od mogućnosti da njegova aplikacija bude protumačena kao pohvala fašizma, navodeći da je njegov jedini cilj da iznese istorijske činjenice.

Postoji, međutim, opasnost da mnogi nostalgičari fašizma, kakav je zastupao Musolini, ovu aplikaciju pretvore u sredstvo za održavanje njegovog kulta.

Svake godine, održavaju se svojevrsne komemoracije u čast fašističkog vođe, koji je gvozdenom rukom vladao zemljom od 1922. do 1943. godine.

Tom prilikom, njegov grob u mestu Predapio pretvara se u stecište neofašitičkih okupljanja.

2024 © - Vesti online