Nedelja 19.08.2012.
01:55
Alo

Đilas: Tadiću, budi počasni predsednik

Dragan Đilas (desno) pokazuje Borisu Tadiću da je vreme da mu prepusti lidersku poziciju u Demokratskoj stranci
 

Ovakav predlog Đilas je Tadiću izneo već nekoliko dana po okončanju izbora, ali je bivši predsednik Srbije taj aranžman glatko odbio. Pošto se stranka evidentno nije konsolidovala ni tri meseca od izbornog poraza, prvi čovek prestonice je nedavno ponovio svoju ponudu.

Pročitajte još:

* Đilas traži Tadićevu ostavku

* Tadić: DS je nacionalna institucija

* Na sahrani Đilasovog oca niko iz vrha DS

"Priče o Đilasovim ultimatumima Tadiću su predimenzionirane, ali je činjenica da neće skrštenih ruku gledati kako DS dalje tone. Već drugi put je predložio Tadiću mesto počasnog predsednika, pošto je očigledno da bivši šef države ne može da se nosi sa porazom koji je doživeo na izborima. U tom slučaju, Đilas bi, kao neko ko je ponovo zadobio poverenje građana, neformalno preuzeo kormilo stranke i pokušao da je vrati u život", kaže izvor beogradskog lista Alo.

Tadić je, međutim, ovaj predlog ponovo odbio bez mnogo dileme, iako bi Đilasove javne kritike upućene njemu mogle da se tumače kao priprema terena za konačni stranački obračun.


"Za Borisa je takav ishod neprihvatljiv, naročito ako se uzme u obzir da i dalje uživa podršku dobrog dela stranke. Đilasovi medijski nastupi u kojima poslednjih dana otvoreno kritikuje stvaraju privid njegove nadmoći, ali to ne znači da bi čak i u direktnom odmeravanju snaga aktuelni predsednik izgubio svoju poziciju. Đilas je i sam rekao da ne želi da se direktno suprotstavi Tadiću na izbornoj skupštini, ali to ne znači da svoju snagu neće iskoristiti da se nametne kao autoritet", kaže sagovornik beogradskog lista.

Istina, iako je više puta ponovio da neće ulaziti u trku za predsednika DS-a ukoliko se Tadić ponovo kandiduje, Đilas već neko vreme javno upućuje kritike Tadiću za stanje u DS-u. Tako je nedavno rekao da nije vreme da se politika vodi u kupaćim gaćama, aludirajući na Tadićeve snimke sa letovanja koji su nedavno procurili u javnost.

2024 © - Vesti online