Subota 18.08.2012.
20:21
Beta

Američki ambasador na gej paradi u Pragu

Uz zastave u bojama duge, simobolom pokreta za prava LBGT populacije i balone, iz mase su transparenti poručivali "Jedinstveno pravo na različitost" ili "Isus nas sve voli".

Učesnici gej parade ovog puta su doneli i transparent "Priznaj da si Kikina" upućen predsedniku češke Vaclava Klausu zato što je ove godine neuobičajeno glasno podržao proteste konzervativnih krugova i demohrišćanske omladine protiv gej parade.

Prag Prajd podržalo je 11 ambasada, uglavnom Evropske unije, a u povorci se pojavio i američki ambasador sa jakim obezbeđenjem. Na čelu parade koračao je i najpopularniji političar opozicionih socijaldemokrata, sin pokojnog uglednog diplomate i izvestioca UN za ljudska prava u bivšoj Jugoslaviji, Jirži Dinstbir mlađi, kandidat levice za predsednika Češke kada Klausu istekne ove zime mandat.

Većina u povorci došla je da se zabavi, jer i sami homoseksualci priznaju da su Česi prema njima tolerantni a preko dve trećine društva odobrava istopolne brakove, koji su od 2006. godine zakonom regulisani kao registrovano partnerstvo.

"Ne osećam da nas guraju na margine, ali još u Češkoj postoje oblasti gde homoseksualacima nije lako, recimo kada žele da usvoje decu", kazao je novinarima jedan od učesnika gej parade.

Tolerancija Čeha završava upravo kod usvajanje dece i to pravo bi istopolnim partnerima dalo svega 18 odsto Čeha. Gej paradu nije uspelo da omete nekoliko desetina konzervativaca iz inicijative D.O.S.T. koju je podržao predsednik Vaclav Klaus, protivnici abortusa i demohrišćanska omladina. Oni su protestovali na Vaclavskom trgu pred početak gej parade a povremeno duž trase dobacivali vulgarne uvrede. Zbog toga je privedeno sedmoro ljudi, saopštio je portparol policije Tomaš Hulan.

2024 © - Vesti online