Sreda 27.01.2010.
18:58 >> 20:53h
Fonet

Albanija poništila granicu sa Grčkom

Albanski sud je proglasio taj sporazum za protivustavan "zbog proceduralnih i suštinskih propusta", navodi se u saopštenju Ustavnog suda, prenosi RTV Crne Gore.

Šest albanskih stranaka, među kojima i glavna opoziciona - Socijalistička partija, žalili su se u aprilu 2009. godine Ustavnom sudu zbog nedovoljne transparentnosti u pregovorima oko granice između Albanije i Grčke.

Ministar spoljnih poslova Albanije Iljir Meta ranije je izjavio da će vlada poštovati odluku suda.

Odnosi između Grccke i Albanije su u prošlosti bili zategnuti, uglavnom zbog položaja albanskih imigranata u Grčkoj i grčke manjine u Albaniji, objašnjava RTV Crne Gore.

Grčka će prihvatiti albansku odluku

 

Zamenik grčkog ministra spoljnjih poslova Dimitris Drucas rekao je da zvanična Atina nema drugog izbora osim da prihvati odluku albanskog Ustavnog suda da poništi sporazum o demarkaciji teritorijalnih voda, koji su dve države potpisale u aprilu 2009. u Tirani. Drucas je dodao da će grčka vlada prvo sačekati zvanično obaveštenje Tirane i predloge albanske vlade za dalje rešavanje tog pitanja, javila je grčka novinska agencija ANA. On je takođe rekao da je, prilikom nedavne posete Tirani, od predstavnika albanske vlade dobio uveravanja da tamošnje vlasti pridaju veliki značaj tom sporazumu.

2024 © - Vesti online