Subota 18.08.2012.
15:47
Blog B92

Bivši Tadićev savetnik: Đilasu, vrati vrapce u Beograd!

 Vratite vrabce u Beograd : Nebojša Krstić
 

"Primetio sam, g. gradonačelniče, da u Beogradu ima sve manje vrabaca. U stvari, da ih gotovo uopšte više i nema. Šta je tome uzrok, ne znam. Da li su u pitanju oštre zime, vrela leta, ili nešto treće, pitanje je na koje će neko stručan znati odgovor, ali ja samo, sa ne malom setom, primećujem da ih nema", piše Krstić na svom blogu.

"Vrabac je, inače jedan od simbola Beograda. To čak i u Wikipediji piše. Siguran sam, svoje važno mesto ima u ekosistemu. Međutim, ono što je možda i važnije, vrapci važno mesto imaju u emotivnom sistemu svakog Beograđanina, zbog toga, apelujem da se nešto oko ovog problema preduzme.

Da li je moguće učiniti nešto da se prirodni priraštaj vrabaca pospeši? Da li je moguće, uvesti odnekud određeni veći broj vrabaca i pustiti ih ovde? Da li je potrebno obezbediti im nekakve uslove (hranilice, pojilice) kako bi lakše preživljavali promenjene klimatske uslove? To su neka od pitanja, na koja bi stručnjaci, verujem lako dali odgovor, posle čega bi znali jasnije šta se da učiniti.

Pretpostavljam da bi se mnogi stanovnik glavnog grada uključio u aktivnost kojom bi učinili da vrapci ponovo postanu «naši sugrađani», zato vam pišem ovo otvoreno pismo sugerišući da pokrenete akciju za povratak vrabaca u Beograd."


VIDEO: Pesma koju je Krstić priložio uz tekst:  

2024 © - Vesti online