Subota 18.08.2012.
05:27
Večernje novosti

"Otarasićemo se loših momaka"

Demokratskoj stranci su potrebne hitne promene: Borislav Stefanović
 

Stefanović kaže da svi organi stranke rade i da uskoro očekuje sednicu Glavnog odbora na kojoj će raspravljati o poslednjim dešavanjima u stranci i biti započeta reorganizacija na svim nivoima.

Nova vlada nema plan

Vas optužuju za neke dogovore oko KiM, a šta vi mislite o njihovoj strategiji?

"Nažalost, nova vlast je već pokazala da ni na jednom od ovih polja nema jasan plan. U Vladi se teško prave dogovori, jer je ona heterogena, ne zna se ko je za šta nadležan. Plus, faktički imamo dva premijera, Dačića i Vučića, i svako vuče na svoju stranu. Evropske integracije su zakočene, borba protiv korupcije i kriminala je stranački motivisana i nema nikakve strategije oko kosovskog problema.

Zašto ne otvorite karte i ne imenujete ljude koji su kompromitovali stranku i koji treba da odu?

"Kao sekretar Predsedništva, moja dužnost je da ukažem na ono što ne valja. To radimo i na sastancima, u DS su se uvek vodile debate i iznosila različita mišljenja. Važno je DS krene u promene što pre i da ojačamo stranku. Ne smemo gubiti vreme, jer time samo otvaramo prostor da se javnost više bavi DS nego pravim problemima u društvu, koje stvara novi režim u Srbiji svojim lošim potezima".

Za kada ćete zakazati izbornu skupštinu i da li će na njoj biti biran i novi šef partije? Da li će to izvesno biti Dragan Đilas?

"Ovo nije bitka za to ko će biti predsednik DS. Tadić je veliki teret preuzeo na svoja pleća, zbog mnogih drugih koji su vukli loše poteze u stranci žrtvovao je i sebe i svoje ime. Ali ne može se reći i da niko nije kriv. Jer ako niko nije kriv, onda su svi jednako krivi, a nije tako".

Koga vi u ovoj priči „zastupate“, Tadića ili Đilasa?

"Ja sam čovek DS i jedan od onih koji vide da nije problem samo personalne prirode. Važno je da se zna da u DS ne postoje tabori, već oni koji govore javno i oni koji ćute o onome što svi vide i znaju".

Još sam šef pregovaračkog tima

DA li vas je Vlada razrešila funkcije šefa pregovaračkog tima u dijalogu sa Prištinom?
- Ne, ali verujem da će brzo to uraditi. U svakom slučaju, pokazalo se da nema tajnih dogovora i da sporazumi nisu u suprotnosti sa Ustavom. Sve je to aminovala Vlada i, ukoliko bi sada pokušali da ih ospore, onda bi Ivica Dačić obarao svoj potpis, koji su stavili na svaku uredbu i zaključak Vlade kojima se sprovode sporazumi u delo.

Vlast poziva na konsenzus oko KiM, jeste li spremni da to podržite?

- Traže konsenzus, kupujući vreme, jer ne postoji nikakva ideja oko južne srpske pokrajine. Kao opozicija, podržaćemo režim u svim situacijama kada donosi odluke koje su objektivno dobre za građane Srbije.

Zašto Tadić ćuti?

"To što se predsednik DS ne obraća preko medija, što vi kažete - ćuti, ne znači da ne radi. Ali smatram, i čvrsto stojim iza toga, da bi bilo još gore da smo svi ćutali. Predsednik Tadić, zamenik Đilas i potpredsednik Pajtić vrlo su jasno, javno, odmah posle izbora rekli da je pred nama period analize i odstranjivanja onoga što ne valja u DS".

Ali ta analiza i „provetravanje“ stranke sporo ide. Đilas je u svom pismu oštro poručio da ovo nije leto u kojem „DS treba da bude u kupaćim gaćama“. Znamo i ko je bio...

"Slažem se da, za medije željne senzacije, analiza ide sporo. Stranka ima svoje procedure i načine analiziranja rada. Važno je, pored identifikacije odgovornosti, primetiti zaslužne i uvažiti ih. U svakom slučaju, ne mogu na kraju krivci ispasti samo neki ljudi u opštinskim odborima. Moramo poći od najviših organa stranke.

Jeste li u kontaktu i sa Tadićem i sa Đilasom?

"Jesam, razgovaram i sa jednim i sa drugim. U svakom slučaju, najbolji izlaz iz ove situacije je u unutarstranačkom dogovoru i promenama unutar same partije, do kojih može da dođe i pre izborne skupštine. Zato je jako važno da se i Đilas i Tadić, Pajtić i drugi potpredsednici dogovore. To bi bio najbolji scenario i za DS i za Srbiju, o tome kako će se stranka u budućnosti voditi, šta ćemo u stranci promeniti".

Ko bi, po vašem mišljenju, bolje vodio stranku?

"Stranku će, budite sigurni, najbolje voditi onaj kome podršku daju stranački organi. Verujem da će tu podršku dobiti onaj ko bude smeliji, hrabriji u realnom predstavljanju situacije i odstranjivanju loših stvari iz DS. Ako tu ogradu preskočimo, DS će se u vrlo kratkom roku vratiti na scenu još jači i spremniji da vodi zemlju".

.

Ako se to ne desi, ako stranka ne krene u reforme ili zakasni, da li joj preti potop, sudbina radikala?

"Zakasniti ne možemo jer su se stvari već pokrenule".


Sve ovo što se dešava u DS ide naruku novoj vlasti, jer nema opozicije koja bi joj bila korektivni faktor...

"Ne bih se složio. Za ovakvu vlast mi smo u bilo kom obliku snažna opozicija".

2024 © - Vesti online