Četvrtak 16.08.2012.
10:47
Beta

"Jahjaga nema nameru da podnese ostavku"

 Treba poštovati Ustav i zakon: Jahjaga neće podneti ostavku
 

Odgovarajući na zahteve da predsednica Kosova podnese ostavku pre nego što bude usvojen paket ustavnim amandmana kojima se predviđa izbor predsednika Kosova neposrednim glasanjem, Vlahiu je za "Koha ditore" rekao da predsednica to neće učiniti.

"Procedure su veoma jasne i u ovom kao i u svakom drugom slučaju treba poštovati Ustav i zakon. Ne može se predsednik jedne zemlje izjašnjavati da li je spreman da podnese ostavku uvek kada se promeni odnos političkih snaga u Skupštini ili kada se postigne sporazum ili stvore nove koalicije političkih subjekata", kazao je Vlahiu.

Komentarišući uslovljavanja Demokratskog saveza Kosova (DSK) da neće glasati za izmene Ustava ukoliko predsednica prethodno ne podnese ostavku, Vlahiu je kazao da predsednica nije izabrana dogovorom političkih partija već glasovima 80 poslanika Skupštine Kosova.

"Procedura izbora i opoziva je ista i niko putem medija ne može da zatraži ostavku predsednice ni kao moralnog akta niti kao procedure. Treba podneti službeni zahtev i treba pokrenuti proceduru u Skupštini. Do sada to niko nije uradio", kazao je Vlahiu.

Ustavni sud Kosova je tokom jula ocenio neustavnim predlog amandmana deset na ustav Kosova kojim se predviđa da predsednica Jahjaga u roku od šest meseci nakon usvajanja ustavnih promena treba da podnese ostavku.

Time je najviša sudska instanca u zemlji takođe proglasila nesustavnim i sporazum lidera DPK, DSK i Alijanse novo Kosovo, uz posredstvo tadašnjeg amabasadora SAD na Kosovu Kristofera Dela, koji je doveo do izbora predsednice u aprilu prošle godine.

2024 © - Vesti online