Četvrtak 16.08.2012.
08:23
Beta

SAD: Bezuspešna proba supersonične letelice

Letelica "Iks-51 Vejvrajder" nije uspela da postigne planiranu brzinu šest puta veću od brzine zvuka
 

Letelica "Iks-51 Vejvrajder" (X-51 WaveRider) trebalo je da dostigne brzinu od šest maha, odnosno 5.800 kilometara na čas pošto ju je lansirao bombarder "B-52" kod obale južne Kalifornije.

Američke vazdušne snage su saopštile da je zbog greške u kontroli smera letelica "Iks-51 Vejvrajder" izgubljena u Tihom okeanu.

 

"Nesreća je što je problem s tim podsistemom izazvao kraj pre nego što smo mogli da upalimo mlazni motor", rekao je Čarli Brink iz istraživačke laboratorije američkih vazdušnih snaga.

"Iks-51 Vejvrajder" se uspešno odvojio od "B-52" i pokrenut je raketni motor, posle čega je trebalo da se aktivira mlazni motor u cilju da se dostigne brzina od šest maha. Međutim, 15 sekundi kasnije letelica je izgubila kontrolu.

A trebalo je da bude ovo:

Iz Njujorka do Londona za sat vremena

Američko ministarstvo odbrane isprobava supersoničnu tehnologiju u cilju da napravi projektile koji bi za nekoliko minuta mogli da stignu na bilo koju tačku na Zemlji.

Američkim vazdušnim snagama je ostalo još samo jedna letelica "Iks-51 Vejvrajder", ali nije odlučeno da li će s njom biti probnog leta.

2024 © - Vesti online