Sreda 15.08.2012.
10:00 >> 13:53h
b92, Beta

Srpska ambulanta ostaje u Prištini

Srpska ambulanta neće biti iseljena
 

Slobodan Petrović, koji je zamenik premijera Kosova i ministar za lokalnu samoupravu, kaže da će se umesto iseljenja tražiti rešenje koje će zadovoljiti obe strane koje tvrde da imaju pravo na korišćenje centra.

Direktor Kancelarije za zajednice u Kabinetu premijera Kosova, Srđan Popović rekao je za Agenciju Beta da je iseljenje odloženo i da se i dalje razgovara sa dvema zainteresovanim stranama: sa predstavnicima Kosovske policije - čije su to prostorije, kako tvrdi, i Centra koji te prostorije koristi godinama, po odobrenju međunarodnih vlasti na Kosovu.

Po rečima Popovića, o rešenju za Centar razgovaralo se i sa predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu.

Portparol Misije OEBS na Kosovu Nikola Gaon kazao je za Agenciju Beta da ta misija očekuje da će se naći dugotrajno rešenje.

Proteklih meseci kosovska policija je u više navrata, i uz pismeno obaveštenje Centru za mir i toleranciju, najavljivala iseljenje uz navode da je taj prostor neophodan policiji za "operativne zadatke", a tako je bilo i danas.

Kosovska vlada je, kako je ranije rečeno Beti, izdvojila iz budžeta sredstva za preseljenje i plaćanje kirije za prostor u koji bi se izmestilo Centar, ali da drugi prostor niko nije tražio.

Šefica te jedine srpske ambulante u Prištini, lekarka Slavica Čanković i prištinski Srbi poslednjih nedelja, rekli su na više sastanaka sa predstavnicima međunarodnih misija na Kosovu i Kfora, kao i sa sagovornicima iz kosovskih institucija, da im iz bezbednosnih razloga jedino odgovara taj prostor u kojem je Centar još od 1999. godine.

Čanaković kaže da u ambulanti u Centru medicinsku pomoć traže i Albanci, Goranci, Romi i svi drugi kojima je ona potrebna.

2024 © - Vesti online