Sreda 15.08.2012.
07:35
Beta, Blic

Srbija će prihvatiti Kosovo bez *?

Zaljučak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo (izvor lista "Blic")
 

Pozivajući se na izvor iz Vlade Srbije, taj list piše da će Vlada u narednih nekoliko dana najverovatnije promeniti zaključak o neučestvovanju predstavnika Srbije na regionalnim forumima na kojima učestvuju i izaslanici Prištine.

Na tom modelu, kako navodi list, zajednički rade potpredsednica Vlade Srbje zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić i šef Kancelarije za evropske integracije Milan Pajević.

List piše da bi taj model praktično omogućio srpskim zvaničnicima da učestvuju na međunarodnim konferencijama bez priznanja nezavisnosti Kosova i bez obzira na ranije insistiranje srpske strane da na tabli ispred predstavnka Prištine osim "Kosovo" stoji i fusnota.

"Zaljučak svih u Vladi je da je napuštanjem foruma gubila samo Srbija, jer se glas druge strane čuo. Osim toga, trošen je bespotreban novac na putne troškove, a našim ljudima je bilo neprijatno što su morali demonstrativno da odlaze. Zbog toga će predlog biti takav da obraćanje naših predstavnika na forumima obavezno sadrži 'ogradu' i poruku da učestvovanje ne znači priznanje Kosova", kazao je izvor Blica iz Vlade Srbije.

Prema dogovoru Beograda i Pristine o regionalnom predstavljanju iz februara, Kosovo na regionalnim skupovima treba da bude predstavljeno
uz zvezdicu i fusnotu koja glasi "Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti".

2024 © - Vesti online