Utorak 14.08.2012.
21:07
Vestionline, Beta

Olimpijci svečano dočekani u Beogradu

Srpski olimpijci svečano dočekani ispred Skupštine grada Beograda

Posle noćašnjeg dočeka na aerodromu Nikola Tesla, za srpske olimijske sportiste spremljen je doček, kako po tradiciji dolikuje, u centru grada. Naši olimpijci su krenuli otvorenim autobusom sa Novog Beograda i na putu do odredišta Beograđani masovno izlaze na ulice da ih pozdrave.

Na platou ispred Skupštine grada okupilo se oko 20.000 ljudi koji su uzvikujući "šampioni, šampioni" čekali dolazak olimpijaca iz Srbije i njihovo obraćanje sa balkona Starog dvora, što je tradicija posle svakog velikog sportskog uspeha.

Dok su čekali olimpijce, građani su imali priliku da na dva velika video bima vide autobus sa sportistima koji se sa Novog Beograda kretao gradskim ulicama do platoa ispred Skupštine grada. To je izazvalo velike ovacije prisutnih, koji su nosili zastave Srbije i pozdravljali sportiste.

Reprezentativci Srbije stigli su do Skupštine grada i na putu do balkona pozdravili se sa navijačima.

U zgradi Skupštine grada nalazili su se predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, a na balkon su prvo izašli kajakaš Marko Novaković, zatim rvač Aleksandar Maksimović, pa bokseri, a zatim i strelci Zorana Arunović, Jasna Šekarić i Damir Mikec. U tekvando timu bila je i Dragana Gladović sa trenerom. U olimpijskom timu Srbije nalazi se i selektor ženske teniske reprezentacije Dejan Vraneš.

Srpskim olimpijcima na balkonu su se zatim pridružili selektor vaterpolo reprezentacije Dejan Udovičić i vaterpolisti Slobodan Soro, Šaponjić, Živko Gocić, Dušan Mandić, Slobodan Nikioć, Milan Aleksić, Nikola Rađen, Filip Fuilipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Gojko Pjetlović i kapiten Vanja Udovičić.

Posle vaterpolista na red su došli osvajači medalja u streljaštvu Andrija Zlatić, koji je osvojio prvu medalju za Srbiju na OI u Londonu i Ivana Maksimović, koja je Srbiji donela 100. olimpijsku medalju. Poslednja se na balkon popela osvajačica zlatne medalje tekvandoistkinja, Milica Mandić i izazvala najveće ovacije.

Usledila je himna Srbije koju su zajedno otpevali naši olimpijci i građani okupljeni ispred Skupštine grada. Prvi se okupljenima obratio kapiten vaterpolista Vanja Udovičić, a zatim strelci Andrija Zlatić i Ivana Maksimović i na kraju Milica Mandić.

"Za ovo se živi. Moram da vam kažem da ovako nešto osećam prvi put u životu. Još dok sam pevala himnu osetila sam nešto neverovatno. Hvala mom timu, hvala i porodici koja je verovala u mene. Ne bih bila ovde da nije bilo njih. Jedan poljubac za tekvondo klub Galeb. Oni su mi pomogli, trenirali, medalju posvećujem svima vama", rekla je šampionka Milica.

Na kraju dočeka za olimpijce i sve okupljene na platou ispred Skupštine grada priređen je vatromet, a muzički gost je Saša Kovačević.

Srbija je sa osvojene četiri medalje - jednom zlatnom, jednom srebrnom i dve bronzane zauzela 42. mesto na Igrama u Londonu. Srbija je tu poziciju podelila sa reprezentacijama Argentine i Slovenije. Zlatnu medalju u tekvondou je osvojila Milica Mandić, srebrnu strelkinja Ivana Maksimović, a bronzane vaterpolisti i strelac Andrija Zlatić.

2024 © - Vesti online