Utorak 14.08.2012.
19:43
Vestionline

Sprej za nos sprečiće parove da se svađaju

Ako ga udišu žene, učiniće ih mnogo prijateljskije raspoloženima, dok će kod muškaraca izazvati saosećajnost.

Žene koje su udahnule hormon oksitocin bile su više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor
 

Istraživanje je pokušalo da istraži uticaj hormona na autonomni nervni sistem za vreme svađa. Učestvovalo je 47 parova između 20 i 50 godina koji su bili venčani ili su živeli zajedno neko duže vreme. Dok su ih snimale kamere svađali su se o jednoj temi "po izboru" i to kad su udahnuli sprej sa oksitocinom.

U 45 minuta svađanja u sobi snimale su ih kamere, a svako malo morali su da daju uzorak pljuvačke, kako bi naučnici pratili rad njihovog nervnog sistema i nivoa hormona.

Žene koje su udahnule hormon bile su mnogo više prijateljski nastrojene i imale su manje zahteva, dok su muškarci bili pozitivniji i više uključeni u razgovor. Zanimljivo, aktivnost nervnog sistema kod žena je pala a kod muškaraca je porasla.

Inače, "droga" za nežnost, oksitocin, proizvodi se prirodnim putem u telu za vreme seksa, kod izrazite seksualne privlačnosti, kao i tokom porođaja, podstičući na stvaranje mleka u dojkama.

2024 © - Vesti online