Utorak 14.08.2012.
16:42
Beta

Disciplinski postupak protiv šest oficira

Dvoje kadeta poginulo na vojnoj vežbi
 

Kadeti Vojne akademije Filip Milojević (24) iz Gornje Trnave kod Topole i Milina Miletić (23) iz Gornjeg Milanovca poginuli su 18. juna u eksploziji zaostalog neeksplodiranog projektila na poligonu Pasuljanske livade. U eksploziji je povređeno i njihovo sedmoro kolega iz klase.

Po utvrđivanju činjenica o toj nesreći vojnodisciplinskom tužiocu u Beogradu dostavljen je predlog optužbe za dve osobe (jedan pukovnik i jedan major), dok je za jedno lice disciplinski postupak u toku (jedan pukovnik), navodi se u saopštenju. Dodaje se da će o eventualnoj odgovornosti ostalih starešina odlučivati Vojnodisciplinski sud na osnovu podnetih spisa.

Ministarstvo podseća da je utvrđivanje krivične odgovornosti u nadležnosti višeg javnog tužioca iz Jagodine i da se podnošenje krivičnih prijava očekuje u narednom periodu.

Eksplozija u kojoj je poginulo dvoje mladih kadeta na poligonu Pasuljanske livade dogodila se prilikom pripreme vežbe "Diplomac 2012".

Tokom čišćenja terena od eksplozivnih sredstava na Kopaoniku 1. avgusta poginula su dvojica podoficira, pripadnika Vazduhoplovstva i protiv-vazduhoplovne odbrane, što je druga teška nesreća u poslednja dva meseca u Vojsci Srbije.

2024 © - Vesti online