Utorak 14.08.2012.
16:28
Dnevni avaz

Američki studenti polažu pionirsku zakletvu

Pioniri maleni, mi smo vojska prava...

Reč je o ideji političko-istorijskog turizma, a program se vodi pod radnim naslovom "Putevima Tita". Ova neobična ideja pala je na pamet turističkoj agenciji "Net Travel Service", koja pripada međunarodnoj grupaciji "Tulmare" s kancelarijama u SAD-u, Aziji i Evropi, ali i Zagrebu.

"U SAD-u postoji veliko interesovanje za ovakve aranžmane. Američki studenti ne mogu da diplomiraju ako barem kratko vreme nisu proveli u inostranstvu. Naša kancelarija u Bostonu ima čitavo odeljenje koje se bavi ovakvim programima", rekla je Mirela Sučić Čevra, direktorka NTS-a.

Projekat je samo na nivou ideje za sada, a prvi gosti dolaze već sledeće godine. "Net Travel Service" osnovan je 1998. kao deo multinacionalne firme "Tumlare" i JTB, koje sarađuju sa svim velikim američkim univerzitetima.

Plan je da "Putevi Tita" ne budu samo obična turistička tura, već i studijsko putovanje. Stoga bi program uključivao i predavanja istoričara i stručnjaka. Kao obavezna stanica spominje se Brozova rodna kuća u Kumrovcu, ali nisu isključene ni druge istorijski važne lokacije.

"Planiramo sedmodnevni program. Obilaziće se lokacije vezane za Titov život poput Kumrovca, Bleda, Ljubljanje, Zagreba i Beograda, zatim Briona, a možda i Golog otoka. Smatramo da je Tito kao svetska istorijska ličnost element na kojem možemo graditi pristup ovom tržištu", objašnjava Sučić Čevra.

Uz lekcije iz istorije, zainteresovane studente i profesore očekuje i mnogo zabave. Među ostalim, svako od njih dobio bi svoju pionirsku uniformu s plavom kapom i crvenom maramom. Svi će imati prilike da nauče pionirsku zakletvu, a u planu su i susreti s članovima društva posvećeni Titovom liku i delu, kao i s veteranima čuvenih bitki iz Drugog svetskog rata.

Američki agenti i predstavnici univerziteta u septembru bi trebalo da obiđu sve lokacije koje bi se našle na Titovoj ruti, posle čega će uslugu početi da se promoviše po američkim kampusima. Očekuje se velik broj zainteresovanih, a prve grupe bi trebalo da stignu već sledeće godine. Za sada nije poznata cena ovog neobičnog putovanja.

2024 © - Vesti online