Utorak 14.08.2012.
11:47
N. S. Preradović - Vesti

Proćerdali 75 milijardi dolara

Bojim se da nam, uprkos optimizmu nove Vlade, nema pomoći: Mlađen Kovačević
 

Situacija u srpskoj privredi je veoma teška, koliko?
- Veoma. Samo u prvih pet meseci ove godine odliv deviza iz zemlje bio je za dve milijarde evra veći od priliva. I to legalnim putem. Ima mnogo i nelegalnog odliva deviza, jer se svi trude da ih na ovaj ili onaj način iznesu iz zemlje. Za deset godina od doznaka naših građana iz dijaspore, kredita, stranih investicija i donacija u Srbiju je stiglo 75 milijardi dolara. Najveći deo otišao je na javnu potrošnju. Sada nam je mesečno potrebno oko 46 milijardi dinara za isplatu bruto penzija. Doznake su manje, krediti presušili, a nema ni stranih investicija. Kada je para bilo niko nije mislio na ulaganje u privredu, nego samo na to da se pare što pre potroše.

Evro 150 dinara?

Guvernerka je podizanjem referentne kamatne stope zaustavila rast evra. Koliko će to potrajati?
- Ne dugo. Veštačkim merama ne možete braniti neodbranjivo. Mislim da će država vrlo brzo morati i zvanično da devalvira dinar. To bi u praksi značilo da se odredi vrednost evra recimo na 150 dinara i da se država obaveže da će taj kurs držati, recimo, godinu dana, što bi koliko-toliko pomoglo privredi i izvoznicima - kaže dr Kovačević.

Ministar ekonomije i finansija je najavio povoljne kredite?
- Dinkić je obećao da ćemo dobiti dve i po do tri milijarde evra kredita po vrlo povoljnim kamatnim stopama, ali zasad nema na vidiku da će se to i ostvariti. Dinkićeva obećanja se inače teško ostvaruju, to nam je već dokazao. Sve je teže dobiti kredit od EU, jer je i tamo kriza velika, ostaju jedino Kina i Rusija. Međutim, kad one daju kredite onda njihove firme obavljaju radove, pa se novac opet vraća kod njih. Na primer, most koji se gradi između Borče i Zemuna finansiraju kineske banke, ali njihove firme obavljaju poslove. Drugim rečima, nema posla za naše građane.

Ministar Ljajić je izjavio da neće biti povećanja PDV-a, da li je to realno?
- Nije. I u Hrvatskoj su odmah posle izbora povećali PDV, a treba znati da su oni u nešto povoljnijoj ekonomskoj situaciji od nas. Povećanja poreza će biti, a moglo bi doći do pravog privrednog i deviznog sloma. Situacija je lošija nego što mislimo, a svako veštačko zaustavljanje pada dinara daće rezultat samo nakratko.

Sve manje pouzdani

Smanjen nam je i kreditni rejting?
- Smanjenje rejtinga je očekivana vest. Nama je rejting i ranije bio nepovoljan, razlika je u tome što ćemo se zaduživati po visokim kamatama, jer smo sve manje pouzdani.

Premijer Ivica Dačić je najavio osnivanje Saveta za ekonomski preporod Srbije.
- Sličnu ideju zagovarao sam pre šest-sedam godina, ali sam tada bio izložen kritikama zagovornika neoliberalizma. Sada je mnogo teže obezbediti savet umnih ljudi nego pre deset godina jer je situacija lošija, a postali smo mnogo zavisniji od međunarodnih finansijskih institucija. Mogućnosti eksperata da nešto samostalno kreiraju su veoma sužene.


Postoje li primeri u svetu gde je takav model stručnog savetovanja uspeo?
- Postoje. U Japanu i Nemačkoj je posle Drugog svetskog rata bilo sve porušeno, ali su formirani stručni timovi koji su kreirali privredni i društveni sistem pa je napravljen pravi bum. Tu je i Rusija krajem proteklog veka kada je premijer bio Jevgenij Primakov i Slovenija i Argentina početkom minule decenije. U svim tim državama stručnjaci su imali važnu ulogu u kreiranju ekonomske politike i ostvaren je privredni napredak.

2020 © - Vesti online