Ponedeljak 13.08.2012.
15:10 >> 15:24h
rts rs

Made in Sebia: "Fijat 500 L" krenuo put Italije

 

Očekuje se da do kraja nedelje iz kragujevačke fabrike krene još 206 vozila. Više od dve stotine vozila transportuje se u 16 vagona, a kompoziciju do granice sa Crnom Gorom obezbeđuju pripadnici Policijske uprave u Kragujevcu.

Voz će potom preko Požege i Brodareva stići u Crnu Goru, odakle će nastaviti do barske luke.

"Svake nedelje iz Kragujevca će do Luke Bar ići po dva voza. Osim železničkog transporta, vozila će do kupaca biti prevožena i drumskim saobraćajem. Broj vozila će se povećavati u skladu sa potrebama tržišta", rekao je direktor proizvodnje "Fijat automobila Srbija" Nuncio di Bartolo.

Ugovor o prevozu automobila i za železnice Srbije, jedan je od najvećih poslova u poslednjoj deceniji.

Direktor Direkcije za infrastrukturu "Železnica Srbije" Milan Maksimović rekao je da je reč o velikom poslu za "Železnice Srbije", koje već sarađuju sa FAS-om, tako što transportuju delove za novi model automobila.

"Iz Kragujevca će put Bara ići 12 vozova sedmično, kada se u Fabrici bude proizvodilo 200.000 automibila godišnje i u planu je modernizacija i elektrifikacija pruge od Lapova do Kraljeva", rekao je Maksimović.

Do kraja ove godine u Kragujevcu bi, prema najavama iz FAS-a, trebalo da bude proizvedeno 30.000 komada. U planu je da se u 2013. godini, u zavisnosti od situacije na tržištu, godišnje proizvodi od 120.000 do 180.000 automobila.

Novi "Fijatov" automobil "500 L" zvanično je predstavljen početkom marta na Salonu automobila u Ženevi, a proizvodi se samo u fabrici u Kragujevcu. Na srpskom tržištu prodavaće se po ceni od 13.500 evra, dok će potencijalnim kupcima u Evropi biti ponuđena verzija sa dodatnom opremom po ceni od 16.000 evra.

2024 © - Vesti online