Ponedeljak 13.08.2012.
09:10 >> 09:46h
Kurir

Dulićeva agencija uzela 356.000 evra?!

Sporna nadležnost Republičke agencije za stanovanje: Oliver Dulić
 

Zvanično, posao im je obezbeđenje uslova i sredstava za održivi razvoj socijalnog stanovanja domaćinstvima koja iz socijalnih i ekonomskih razloga ne mogu da dođu do stana po tržišnim uslovima. Ali, iako je na to ukupno potrošeno 356.000 evra, nije moguće utvrditi koliko je samohranih majki, teških invalida ili dece čiji su roditelji poginuli zbrinuto.

Janjić: Agencija osnovana zbog kredita

Nebojša Janjić, pomoćnik bivšeg ministra Dulića, objašnjava da je Agencija osnovana po Zakonu o socijalnom stanovanju iz 2009.

"Osnovana je radi izgradnje 1.700 stanova u 12 gradova, koji se manjim delom finansiraju iz budžeta, delom to čine lokalne samouprave, a najviše od kredita banke Saveta Evrope. Jedan od uslova za kredit bilo je osnivanje tela kako bi kreditori pratili tok novca. Od 12 gradova, Agencija je do aprila zaključila ugovore sa sedam. Zbog izbora i konstituisanja Vlade nastao je zastoj. Očekuje se nastavak u septembru", kaže on.

"Na sva vaša pitanja može da odgovori direktora Maja Lakićević posle godišnjeg odmora, s kojeg se vraća 20. avgusta", rekli su u Agenciji novinarima Kurira.

Od Olivera Dulića juče nisu uspeli da dobiju komentar.

U novoj Vladi Agencija je odgovorna Ministarstvu građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića, koji za Kurir najavljuje preispitivanje rada tog tela.


"Tek sam počeo da radim, ali koliko mi je poznato odranije, ta agencija treba da brine o socijalnom stanovanju. Ne znam šta su ti ljudi u Agenciji uradili", priča Ilić i nastavlja:

"Hvala vama što ste to istraživali. Kao ministar ću u ponedeljak da ih posetim. Tražiću im da mi naprave izveštaj o svom radu, projektima, gde je odlazio svaki dinar iz budžeta... Ako njihovo postojanje ima svrhe, nastaviće da rade. U suprotnom, biće ugašeni. Ova država ima silnih agencija koje ništa ne rade. Takva praksa biće prekinuta.

Prethodne nedelje, ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić najavio je ograničenje plata u agencijama i fondovima.

2024 © - Vesti online