Nedelja 12.08.2012.
20:54
Danas

"Podela Kosova - najgori scenario"

Srbija treba da napravi dugoročnu strategiju za KiM, koja bi uvažavala i perspektive u regionu : Rada Trajković
 

Poslanica Jedinstvene srpske liste u Skupštini Kosova, u intervjuu za Danas, kaže da prati izjave direktora vladine kancelarije za KiM Aleksandra Vulina i da uvek pomisli da će Kancelarija za KiM zapravo biti Kancelarija za sever KiM.

Ona je dodala da, ako želi da krene od juga, kako je najavio, njegove izjave treba da budu manje žustre i da manje podsećaju na devedesete.

"Mislim da budući pregovori na neki način treba da olakšaju učestvovanje Srba u kosovskim institucijama, jer unutar njih dolazi do komunikacije između Srba i Albanaca. To što neko misli da može da na bilo kom institucionalnom nivou ima komunikaciju sa Beogradom, a da je nema i sa Albancima - apsolutno je nemoguće. Duboko sam uverena da politika severa KiM podrazumeva potpunu izolaciju od institucija iz Prištine i potpunu integraciju u sistem Srbije," kaže Trajkovićeva.

Ona je dodala da bi podela Kosova, prema njenom mišljenju, bila najgori scenario, jer to nije ni široko ni dugoročno rešenje:

"Nikada nismo razgovarali o tome kakav bi sused Srbiji bila velika Albanija i da li bi ona bila bila bure baruta ne samo za budućnost Srbije, nego i za čitav region, što zbog neminovnog prekomponovanja granica na Balkanu, što zbog opasnosti od formiranja baza raznih islamističkih grupacija stvaranjem još jedne muslimanske države. Zbog toga sam veliki protivnik podele."

"Srbija treba da napravi dugoročnu strategiju za KiM, koja bi uvažavala i perspektive u regionu. Potpuno je jasno da srpsko pitanje treba da se reši, ali na pametan i neishitren način, a ne da se forsira trenutna realnost - mi smo na severu, tu ćemo da povučemo granicu," rekla je Trajkovićeva.

2024 © - Vesti online