Nedelja 12.08.2012.
21:09
rts rs

Marš Kozaka na Pariz

Ruski Kozaci krenuli su na konjima na dvomesečni marš mira do Pariza, kako bi obeležili 200 godina od pobede nad Napoleonom

Dvadeset tri Kozaka jahaće putem kojim je prošla ruska vojska u maršu na Pariz, između 1812. i 1814. godine. Oni će na tom putu proći kroz Belorusiju, Poljsku, Litvaniju i Francusku.

Ekspedicija, koja je deo državne proslave jubileja, krenula je iz Parka pobede u Moskvi. Završiće se 19. oktobra u dvorcu Fontenblo, mestu na kome je Napoleon abdicirao 1814. godine. Kozaci će na svom maršu, između ostalih mesta, proći kroz Minsk, Kaunas, Varšavu, Lajpcig i Nansi.

Marš na konjima do prestonice Francuske nije politička poruka već "simbol solidarnosti naroda Evrope koji su povezani ne samo ekonomskim interesima već i zajedničkom istorijom i kulturom", saopštili su organizatori.

Ekspediciju su finansirali privatni donatori, pojedinci i kompanije, a pomogla je i Savezna carinska služba.
 

Predsednik Rusije Vladimir Putin podsetio je, u govoru u februaru, na bitku protiv Napoleonove vojske kod Borodina 1812. godine, zapamćenu kao jedna od najtežih u ruskoj istoriji. Putin je tada istako da Rusi pobedu imaju zapisanu u svom genetskom kodu.

2024 © - Vesti online