Nedelja 12.08.2012.
14:10
Kurir

Cvetković postavio partnera da čuva državni novac!

Državni interes u Agrobanci branio je Zvonimir Nikezić, vlasnik konsultantske kuće "CES Mekon", poslovni partner bivšeg premijera Mirka Cvetkovića
 

Tako je ostalo nejasno ko je i kako izabrao Nikezića da štiti interese države iako se ovim činom našao u sukobu interesa, a Agrobanka je napravila minus od 300 miliona evra. Podsetimo, država je zbog toga iz budžeta morala da obezbedi 100 miliona evra za obnovu banke.

Nikezić, čija je konsultantska kuća učestvovala u brojnim privatizacijama, u Upravnom odboru Agrobanke bio je od oktobra 2010. do septembra 2011, a otišao je samo nekoliko meseci pre uvođenje prinudne uprave.

Ministarstvo finansija nadležno je za banke s državnim kapitalom, a do marta prošle godine ministarka je bila Diana Dragutinović, koja je nekada radila u "CES Mekonu". Posle nje ministar je postao premijer Mirko Cvetković, a državni sekretar bio je Dušan Nikezić, Zvonimirov sin.

Na pitanje da li je normalno da vlasnik privatne firme štiti državnu imovinu, Dragomir

Dačić: Sada je sve na tužilaštvu

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je juče da je slučaj Agrobanke sada posao za tužilaštvo.

- Istragom su već obuhvaćene i sve firme koje su na neki način prekršile zakon. Siguran sam da će istraga biti proširena - rekao je premijer Dačić i naveo da su ga „ljudi iz policije obavestili da nije NBS upozorila policiju šta se dešava u Agrobanci, nego je bilo obrnuto“.

Janković iz Evropskog ekonomskog instituta odgovara:

"Ako mi nađete sličan primer u svetu, onda jeste, ali ne verujem da ćete uspeti".

Država je, dodaje, mogla da angažuje nekog sa strane i plati ga da joj za novac štiti interese, ali Nikezićev slučaj nije takav.

- Ne znam po kom osnovu je ušao tamo, ko ga je izabrao. To je van svake pameti. Po toj logici stvari i ministri bi mogli da ujedno rade za državu i vode privatne poslove - naglašava Janković.

Nenad Gujaničić, broker Sinteza invest grupe, kaže da je bitno da predstavnici države nisu u sukobu interesa, a na opasku da je Nikezić bio direktor "Voda vode", koja je klijent Agrobanke, on ističe da bi to trebalo ispitati.

2024 © - Vesti online