Nedelja 12.08.2012.
13:44
T. Božović - Vesti

Fotografija od 50.000 dolara

 

Paparaco, fotograf koji živi od tuđe slave, odavno je sinonim za noćnu moru slavnih i bogatih. I pored toga što zakon štiti privatnost tako što zabranjuje fotoreporterima da snimaju i objavljuju snimke iz privatnog života poznatih, paparaci rade svoj posao. U novinama se pojavljuju fotografije pijanih zvezda, sa tajnim ljubavnicima, sa viškom kilograma, sa celulitom ili bez šminke...

Reč paparaco je italijanskog porekla i u govorni jezik je ušla nakon filma "Sladak život" Federika Felinija u kojem je jedan od junaka dosadni fotograf po imenu Paparaco. Inače, na italijanskom reč paparaco označava dosadnog komarca. Nekada su paparaci bili prava napast, a danas su predstavnici moćne branše. Mnogi od njih su se obogatili zahvaljujući samo jednoj skandaloznoj fotografiji koja se plaća i do 50.000 dolara. Neki ih upoređuju sa voajerima. Kažu da je zajednička crta paparaca i voajera sklonost da brutalno zaviruju u tuđe živote, prvi zarad nekog interesa, a drugi iz čistog zadovoljstva.

Paparaci ih snimaju u automobilima, na jahtama, pa čak ni prizori iz spavaćih soba poznatih nisu daleko od očiju javnosti. U svakom slučaju, jedni bez drugih ne mogu... Današnji paparaco liči na modernog špijuna, menja avione, brodove, vozove, naoružan je opremom za nadgledanje, ima hiljadu izvora informacija...

Zaseda u žbunu


Tačno pre 15 godina britanska princeza od Velsa, lejdi Dajana poginula je u saobraćajnoj nesreći u tunelu Pon de l' Alma u Parizu. Ovo je jedan od prvih slučajeva gde se otvoreno navodi da su paparaci krivi za njenu smrt. Po zvaničnom izveštaju francuske policije, princeza Dajana bila je u mercedesu 600 SEL sa svojim verenikom, egipatskim milijarderom Dodi al Fajedom i telohraniteljem Trevorom Rizom Džonsom.

Vozio ih je Henri Pol, šef obezbeđenja pariskog hotela Ric. Pokušavao je da pobegne od grupe paparaca na motorima koji su pratili automobil. Pri brzini od 180 kilometara na sat, Pol je izgubio kontrolu i mercedes je udario u stub, odbio se i zatim udario u suprotni zid tunela. Dodi Al Fajed i Henri Pol su poginuli na licu mesta, princeza je preminula u jednoj pariskoj bolnici nekoliko sati kasnije. Jedini preživeli bio je Trevor Riz Džons. Brat nastradale princeze, grof Čarls Spenser opraštajući se od svoje sestre optužio je novinare da su krivi za njenu smrt.

Opsesija Lejdi Gage

Kontroverzna pevačica Lejdi Gaga je postala paranoična od prisustva paparaca u svom životu koji je prate neprekidno i svuda. Kako tvrde izvori bliski pevačici, počela je da se plaši paparaco fotografa, i misli da će je zadesiti ista sudbina kao i princezu Dajanu. Popularna pevačica ima brojne telohranitelje, ali se i dalje teško brani od nasrtljivih paparaca.

Nedavno je i autorka knjiga o Hariju Poteru, Džoana Roling podnela tužbu protiv paparaca jer, kako tvrdi, oseća se kao da je "pod opsadom".


- Ne mogu da prebacim nevidljivi plašt na sebe i svoju kuću, niti to želim da učinim, zastrašujući je utisak da vas neko stalno posmatra - rekla je Džoana, koja je sa glumcem Hjuom Grantom pokrenula kampanju protiv ilegalnog prisluškivanja kojim se služe brojni tabloidi u Velikoj Britaniji kako bi povećali svoje tiraže.

Britanski premijer Dejvid Kameron naredio je da se obavi istraga nakon ilegalnog prisluškivanja, a potom je došlo do gašenja tabloida "Nenjs of the Njorld" iz medijskog carstva Ruperta Mardoka. Tokom suđenja svoje svedočenje iznela je i glumica Sijena Miler.


- Nekoliko godina me neprestano pratilo 10 do 15 fotografa, gotovo svakodnevno, a postala sam paranoična prema svom okruženju i nije mi bilo jasno kako mediji dolaze uopšte do nekih poverljivih informacija. Svašta sam doživela, do toga da me pljuju i verbalno zlostavljaju kako bi izazvali što burniju reakciju s moje strane - rekla je Sijena.


Glumac Šon Pen privukao je najveću pažnju javnosti kada je na svom venčanju sa pop kraljicom Madonom izvukao pištolj i pucao na paparace koji su u helikopteru nadletali svatove. Pen je 2010. osuđen na tri godine zatvora uslovno zbog napada na paparaca. On je u oktobru 2009. u Los Anđelesu prišao fotografu koji ga je slikao, a zatim ga udario u nogu i polomio mu foto-aparat. Na glumčevu nesreću, jedan od prolaznika je sve to snimio.

Kobra se ne boji telohranitelja

Najpoznatiji srpski paparaco Zoran Buđić Kobra izjavio je svojevremeno da radi kao klinika, 24 sata.
- Redakcijski fotografi se plaše da objave neke slike zbog packi i komentara, a na mene se mogu žaliti jedino Vuku Bojoviću iz zoološkog vrta, uz konstantaciju: "Kobra je za kavez."
- Mogu da prođem i pored 10 telohranitelja, jer teleobjektiv preskače obezbeđenje. Sve što snimim mogu da objavim, ne plašim se nikog. A to što ne objavim nije da nisam smeo nego ne želim da objavim, imam svoj kodeks.

Glumica Hale Beri stalno je na meti paparaca od kako je postala poznata. Njen brak, porođaj, razvod, nova veza, šetnja sa ćerkom Nalom, svaki detalj i događaj iz njenog života našao se na naslovnoj strani tabloida. Nedavno je nasrnula na paparace koji su je opselli dok je pratila ćerku u školu. Vikala je, mahala rukama, pokazivala srednji prst, psovala, a onda je počela da lupa po staklu automobila jednog od nasrtljivih fotografa.


- Nije da me jedan fotograf čeka u grmlju, nego je njih 20 do 30 i stvaraju nelagodnost. Ne žalim se zbog sebe jer sam odrasla i mogu to da podnesem, ali deca ne bi trebalo da budu deo svega toga - rekla je Hale.

Stoja sa pljeskavicom


Pop zvezda Džastin Biber u maju je u Los Anđelesu imao okršaj sa paparacima kada je želeo da zaštiti svoju devojku Selenu Gomez. Fotograf je nasrtao na mladu pevačicu želeći da napravi što bolju sliku, tada je Biberu "prebiberilo". Napao je dosadnog fotografija, koji se potom žalio na bolove u grudima. Bibera najverovatnije očekuje tužba, a postoji mogućnost da plati pozamašnu sumu za odštetu. Početkom jula paparaco Pol Ref optužen je zbog nemarne vožnje nakon što je vozio 130 kilometara na sat po autoputu u Los Anđelesu u pokušaju da uslika Džastina Bibera. Ova optužba je prva primena novog zakona protiv paparaca. Ukoliko bude osuđen mogao bi da dobije godinu dana zatvorske kazne i 3.500 dolara kazne.


Majli Sajrus se na svom Tviter profilu požalila da su paparaci krivi što ne jede redovno:
"Toliko sam gladna da razmišljam da pojedem hranu mog psa Zigija. Zaglavljena sam u ovom prokletom hotelu kao Zlatokosa, zbog paparaca na ulici..."

Boldvin bi ih sve podavio

Fotograf njujorškog tabloida "Dejli njuz" Mark Santos optužio je nedavno glumca Aleka Boldvina da ga je napao dok ga je fotografisao sa verenicom Hilarijom Tomas ispred opštine u Njujorku. Na sajtu lista nalaze se i fotografije na kojima se vidi neko komešanje između dvojice muškaraca.
Boldvin je na svom Tviter nalogu demantovao ove izveštaje.
"Upravo me je navodni fotograf udario kamerom u lice! Sve paparace bi trebalo podaviti", napisao je Boldvin.

Profesionalni fotograf Kevin Mazur napravio je dokumentarni film "$ellebritdž" koji govori o iskustvima slavnih ličnosti sa paparacima. U filmu se pojavljuju Dženifer Lopez, Dženifer Aniston, Kid Rok, Selma Hajek i mnogi drugi, koji objašnjavaju zbog čega ne vole da im drugi zadiru u privatnost. Elton Džon je priznao da je nekoliko puta udario paparace, a Dženifer Aniston je rekla da je iznenađena što se neproverene informacije plasiraju čak i u medijima kao što je CNN.


Ali nisu samo svetske zvezde na meti paparaca, i domaće pa i zvezde iz regiona uspešno pune stranice tabloida. U emisiji "Paparaco lov" gledaoci su imali priliku da vide pevačicu Stoju kako bez trunke šminke u trenerci sa cigaretom u ustima naručuje pljeskavicu na jednom kiosku. U prvom trenutku ni oni sami nisu bili sigurni da je reč o poznatoj pevačici, jer je njen izgled zbunio sve. Stoja je jela pljeskavicu nasred ulice, pričala sa roštilj majstorom, a na kraju je sa cigaretom u ruci odšetala do prodavnice.


Paparci su snimili pevačicu Natašu Bekvalac sa novim dečkom, manekenom Vladimirom Vuksanovićem. Par je uslikan na Braču kako razmenjuje nežnosti čekajući u hotelu na sobu. Ekipa ove emisije krišom je uslikala i Lepu Brenu koja je provela tri dana u VIP apartmanu na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje zbog rutinske kontrole. Domaći paparaci ovog leta su se preselili na Crnogorsko primorje gde love pevačice i i voditeljke u nezgodnim pozama...

DRUGA STRANA MEDALJE: Kim Kardašijan našla formulu uspeha

Rijaliti zvezda Kim Kardašijan nedavno se svojim prijateljima pohvalila kako je slavnija od Dženifer Aniston, Anđeline Džoli i Gvinet Paltrou zajedno Svoju popularnost stekla je snimkom seksa sa tadašnjim dečkom Rejom Džejom, a potom i zahvaljujući odličnoj saradnji sa paparacima.

Mašinerija koja radi 24 sata oko starlete zadužena je za dogovor sa "komarcima" koji njene fotografije prodaju po veoma visokoj ceni. Mnogi smatraju da je Kim našla idealan recept za uspešnu karijeru.

Njen novi dečko, reper Kanje Vest posvetio joj je pesmu "Perfect Bič" ("Savršena kučka"). Kim se nije uvredila, naprotiv, izjavila je da je time polaskana jer smatra da joj je na taj način pokazao koliko je voli.


Pevačica Rijana uživa da se provokativno oblači i tako uveseljava armiju fotografa koji je danonoćno prate. Ne krije da gaji harmonične odnose sa paparacima.

2024 © - Vesti online