Nedelja 12.08.2012.
01:10
B92

“Kapitalizam želi da se ne venčavamo”

 
Foto: Ilustracija

“Volimo da mislimo da smo slobodni ljudi na slobodnom tržištu, da smo iznad reklamnih i socioloških manipulacija kao i van tržišnih zamki”, objavio je Morison u svom tekstu štampanom u britanskom listu “Guardian”.

Međutim, on upozorava da novi sociološki trend beleži rast i da je sve teže odupreti mu se. Reč je o usponu kategorije “samca/samice”, koja se razvila pre svega u ekonomskom svetu i predstavlja novu nadu kapitalizma.

“Biti samac - to je od šezdesetih godina prošlog veka bio radikalan izbor, znak pobune protiv konformizma. Kao što je pisao Žan Klod Kofman, trenutak kada se mladi odvajaju od porodice i kreću u plovidbu solo vodama u dvadesetom veku bila je deo neodoljive ideje individualizma. Ali ova “sloboda” danas izgleda manje glamurozno”, tvrdi Morison.

On tvrdi da kapitalizam danas od svojih potrošača želi da budu samci/samice jer upravo ta kategorija troši mnogo više nego kategorija parova.

Primera radi, on navodi da samac troši 55% električne energije više nego što bi trošio da živi u četvoročlanoj porodici. Tako kapitalizmu više odgovara promocija ideje samca ili samice, jer to znači veći priliv sredstava.

Ovaj trend lako je uočiti u SAD gde osobe koje imaju od 25 do 34 godina i koje se nikada nisu venčale uveliko nadmašuju venčane ekvivalente. Kako Morison primećuje, kapitalizam promoviše ne samo trend samaca/samica već i trend razvoda koji se pormoviše kao “kapija slobode”.

2024 © - Vesti online