Subota 11.08.2012.
17:54
Beta

"Prvo uklonite spomenik Mihajloviću, pa Hadžiahmetoviću"

Bošnjačko Nacionalno Veće pozvalo Vladu Srbije da pre uklanjanja table Hadžiahmetoviću donese zaključak o uklanjanju spomenika Mihajloviću i Kalaitoviću
 

Ovo veće je u saopštenju za javnost navelo da bi Vlada Srbije, "pre nego povuče bilo kakav ishitren potez" trebalo da se upozna sa svim istorijskim činjenicama vezanim za Hadžiahmetovića.

"Bilo kakav ishitren potez bi mogao imati nesagledive posledice za stabilnost Sandžaka", navodi se saopštenju jednog od dva nacionalna veća Bošnjaka.

Tablu kojom se označava lokacija na kojoj je nekada bila kuća Aćifa Hadžiahmetovića postavilo je BNV u tehničkom mandatu koje priznaju nadležne državne institucije. BNV je paralelno pod patronatom glavnog muftije Islamske zajednice u Srbiji na čijem je čelu muftija Muamer Zukorlić.

Postavljanju table Aćifu Hadžiahmetoviću prisustvovao je i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin, što su kritikovali prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić i ministar Rasim Ljajić. Vučić je Hadžiahmetovića nazvao ratnim zločincem.

2024 © - Vesti online