Petak 10.08.2012.
17:46
B92

Ako ne poskupi hleb, pekari blokiraju puteve

Pekari prete ukoliko se ne poveća cena hleba: Unija ne odustaje od svojih zahteva
 

On je istakao da je ovo već treća nedelja od kako su porasle cene pšenice i brašna i dodao da poskupljenje hleba nalažu i drugi parametri.

Potpredsednik vlade i ministar spoljne i unutrašnje trgovine Rasim Ljajić saopštio je juče da Uredba o obaveznoj proizvodnji i prometu hleba od brašna T-500 ostaje na snazi, jer nema realnog osnova za njene izmene.

Prema toj uredbi, osnovna vrsta hleba "sava" neće poskupeti bar do 30.septembra i maksimalna cena vekne ostaće 44 dinara.

"Opravdano je poskupljene hleba do tri dinara, ali od oktobra Hleb "sava" mogao bi da poskupi maksimalno za tri dinara ili šest odsto i to od 1. oktobra, a svako veće povećanje cena bilo bi neopravdano i veliki udar na standard građana, ocenio je predsednik Pokreta za zaštitu potrošača Srbije Petar Bogosavljević.

Jeftinije u Makedoniji

 

Predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, Petar Bogosavljević je dodao da hleb u Srbiji nije najjeftiniji u regionu jer je u Makedoniji cena između 27 i 43 dinara po vekni.

On je rekao da bi sa tim poskupljenjem bili pokriveni svi povećani troškovi proizvodnje hleba, a da je potpuno neopravdan zahtev Unije pekara Srbije za poskupljenjem hleba od 10 dinara ili više od 22 odsto u narednim danima.

On je rekao da se u zahtevima Unija pekara Srbije prepoznaju elementi kartelskog ponašanja i zloupotreba dominantnog položaja na tržištu.

On je pohvalio reakciju ministra trgovine u Vladi Srbije Rasima Ljajića, koji je odbio zahtev za povećanje osnovne životne namirinice.

2024 © - Vesti online